Demos: ŽPCG i druge državne kompanije, otuđenoj vlasti služe da omogući uhljebljenje partijskim vojnicima

"Ovakvo stanje, izvjesno, ne zabrinjava vladajuću kastu, koja je ovih dana zaokupljena drugim pitanjima poput dileme kako da, na račun građana, neustavno i nemoralno dobije četvrti ili peti stan"
992 pregleda 1 komentar(a)
ŽPCG, Foto: Ivan Petrušić
ŽPCG, Foto: Ivan Petrušić

Šokantna informacija da se Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) nalazi pred stečajem reljefno oslikava dubinu pada do koga nas je dovela neodgovorna vlast, saopšteno je danas iz Demosa.

Poreska uprava će blokirati račun Željezničkog prevoza ako ne počne sa vraćanjem poreskog duga koji je premašio pet miliona eura.

Iz Demosa su kazali da dok u svakoj ozbiljnoj državi željeznica predstavlja u isti mah vitalnu funkciju države i izraz nacionalnog ponosa o kome se posebno vodi ručuna, u Crnoj Gori je ona dovedena na rub propasti.

"Ovakvo stanje, izvjesno, ne zabrinjava vladajuću kastu, koja je ovih dana zaokupljena drugim pitanjima poput dileme kako da, na račun građana, neustavno i nemoralno dobije četvrti ili peti stan. Sa druge strane, Željeznički prevoz i druge državne kompanije, otuđenoj vlasti ne služe da zadovolje potrebe građana, već da omogući uhljebljenje svojim partijskim vojnicima. Posebno je zabrinjavajuće što će propast ove državne kompanije u prvom redu pogoditi ekonomski najranjviji sloj stanovništva, koji u dominantnoj mjeri i koristi ovaj vid prevoza", navodi se u saopštenju Demosa.

Iz te partije su kazali da nažalost, stanje nije mnogo bolje ni u drugim sektorima saobraćaja.

"Nakon potpunog kraha pomorske flote, prije par godina je ukinuta redovna linija Bar-Bari, koja je postojala 60 godina. Državna avio kompanija Montenegro Airlines se nalazi pred bankrotom i ukidanjem. Takođe, intenzivno se, uz visoku javnu konfuziju, radi na privatizaciji Aerodroma i to dominantno u kontekstu raspodjele plijena partnera na vlasti. Ovakvo stanje u sistemu saobraćaja je u strahovitom kontrastu sa nastojanjem režima da sve prikaže bajkovitim, što posebno dolazi do izražaja prilikom silnih konferencija koje se po pravilu održavaju u našminkanim budvanskim hotelima, dok u stvarnosti svjedočimo krahu osnovnih državnih funkcija", kazali su iz Demosa.

Oni su poručili da će nastaviti da se snažno zalažu za odgovorno upravljanje državnim resursima.

"Posebno u domenu saobraćaja koji je ogledalo države i vrlo direktno utiče na svakodnevni kvalitet života građana", zaključuje se u saopštenju Demosa.

Bonus video: