Brajović u Beogradu: Skupština aktivno učestvuje u jačanju demokratskih procesa

Brajović je istakao da se pravac koji je Crna Gora trasirala u proteklih 13 godina od obnove državnosti, zasniva upravo na vrijednostima solidarnosti, dijaloga, poštovanja različitosti koje čine najveće bogatstvo građanske, multietničke i multikonfesionalne Crne Gore
490 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović

Skupština Crne Gore aktivno učestvuje u jačanju demokratskih procesa i stvaranju boljeg političkog i društveno-ekonomskog ambijenta, poručio je predsjednik te institucije Ivan Brajović.

On je danas u Beogradu govorio na Generalnoj debati Interparlamentrane unije (IPU) na temu „Jačanje međunarodnog prava: parlamentarne uloge i mehanizmi, kao i doprinos regionalnoj saradnji“.

Brajović je istakao da se pravac koji je Crna Gora trasirala u proteklih 13 godina od obnove državnosti, zasniva upravo na vrijednostima solidarnosti, dijaloga, poštovanja različitosti koje čine najveće bogatstvo građanske, multietničke i multikonfesionalne Crne Gore.

„Kroz redovan skupštinski rad i intenzivniju komunikaciji sa građanima Skupština Crne Gore aktivno učestvuje u jačanju demokratskih procesa i stvaranju boljeg političkog i društveno-ekonomskog ambijenta“, istakao je Brajović.

On je kazao da je posljednjih godina Skupština Crne Gore ocijenjena kao najotvoreniji parlament u regionu, čemu je, kako je naveo, doprinijela neprekidna komunikacija sa građanima, medijima, civilnim društvom i međunarodnim partnerima.

Brajović je podsjetio da je Skupština, prepoznajući neophodnost uspostavljanja dijaloga i saradnje u regionu, još 2004. formirala Cetinjski parlamentarni forum, kao jednu od prvih regionalnih parlamentarnih inicijativa na Zapadnom Balkanu.

Govoreći o značaju rada parlamenata, Brajović je rekao da jačanjem uloge parlamenta jača glas i volja građana u međunarodnim odnosima.

„Kao izabrano tijelo koje predstavlja sve strukture društva, parlament ima jedinstvenu odgovornost da dijalogom i kompromisom usklađuje interese i očekivanja različitih grupa. Ima zadatak da prilagođava zakone potrebama društva u novim okolnostima, da kontroliše aktivnosti vlada i međunarodnih organizacija i tako da svoj doprinos riješavanju izazova na međunarodnoj sceni, naveo je Brajović Brajović.

On je rekao da razgovori poslanika na skupovima, kao što je Interparlamentarni forum, pokazuju da izazovi koji predstoje nijesu više samo nacionalni, već sve više poprimaju regionalni ili međunarodni karakter.

Zato, kako je kazao, ne treba potcjenjivati prilike da zajedno, kroz otvoren i konstruktivan dijalog, nađu odgovore, vodeći računa da sačuvaju kulturnu i tradicionalnu osobenost svojih država.

„Zato danas imamo obavezu da se međusobno podržavamo i trudimo da nas ujedinjuju dobre namjere i želja za siguran i prosperitetan život naših građana. Crna Gora zna da je članstvo svih zemalja jugoistočne Evrope u Evropskoj uniji siguran način da ostvarimo društvene, ekonomske i političke ciljeve koje naši građani žele i zaslužuju“, zaključio je Brajović.

On se u Beogradu sastao i sa predsjednicom Interparlamentarne unije Gabrielom Kuevas Baron.

Sagovornici su se saglasili da je prisustvo preko 150 delegacija sa svih kontinenata, uz učešće preko 70 predsjednika parlamenata i 140 parlamentarnih delegacija, odlična prilika za širenje i jačanje kako parlamentarne saradnje, tako i sveukupnih odnosadržava članica.

„Ocijenjeno je da su ti susreti značajni za promociju demokratije, parlamentarnizma, dijaloga i saradnje, naročito u mladim demokratijama“, kaže se u saopštenju.

Baron je naglasila da će IPU u narednom periodu svojim novim aktivnostima nastojati da intenzivnije saradjuje sa parlamentima, naročito u jačanju institucije parlamenta, promociji rodne ravnopravnosti i osnaživanju mladih.

Brajović se sastao i sa predsjednikom Državnog zbora Slovenije Dejanom Židanomuz ocjenu tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa dvije države.

„Sagovornici su se saglasili da Crnu Goru i Sloveniju karakteriše zajednička istorija, bliskost dva naroda i činjenica da ne postoje otvorena pitanja u bilateralnim odnosima“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je zasijedanje IPU bilo prilika i za susret sa predsjednikom parlamenta Alžira, Slimane Chenine, sa kojim je bilo riječi o mogućnostima razvoja parlamentarne i drugih oblika sararadnje.

Razgovarano je i o formiranju grupa prijateljstva, kao osnovi za dalji rad dva parlamenta.

Na ovogodišnjoj Skupštini Interparlamentarne unije učestvuju poslanici iz oko 140 zemalja, uz prisustvo preko 70 predsjednika parlamenata iz cijelog svijeta.

Delegaciju Skupštine Crne Gore čine poslanici Suad Numanović, Jovanka Laličić i Miloš Nikolić.

Bonus video: