Carević otputovao za Beograd, optužuju ga da je pobjegao sa rasprave o rebalansu

Dragan Krapović (Demokrate) je kazao da je red da predsjednik prisustvuje raspravi o rebalnsu i da se napokon „čuje glas“ onog ko je izvršilac budžeta
9876 pregleda 11 komentar(a)
Prekinuta sjednica, Foto: Vuk Lajović
Prekinuta sjednica, Foto: Vuk Lajović

Iako se očekivalo da su se političke trzavice unutar vladajuće koalcije smirile, nastavaka popodnevnog zasijednja doveo je do novog oštrog sukobljavanja koalicionih partnera.

Sjednicu su napustili odbornici DF i nezavinsi odbornik Goran Pejović, revoltirani odlukom da se izvrši promjena dnevnog reda. Sjednicu su potom napustili i odbornici DPS ne želeći da daju kvorum.

Naime, šef parlamenta Krsto Radović je u nastavku popodnevnog zasijedanja saopštio, pozivajući se na Poslovnik, da je izvršio promjenu redosljeda tačaka dnevnog reda, nakon što je obaviješten da je gradonačelnik Marko Bato Carević otputovao za Beograd, te odložio raspravu o rebalnsu budžeta. Takvu odluku je obrazložio činjenicom da je Carević, kao predsjednik predlagač rebalansa, te da je potrebno da prisustvuje zasijedanju.

To je dovelo do negodovanja odbornika DF, navodeći da opštinski propisi ne predviđaju prisusutvo predsjednika.

„Ukoliko se ovo ne riješi, jer predstavnik predlagača je na sjednici , a to je sekretar za finansije Petar Odžić, nijesmo spremni da nastvimo rad“, kazao je šef odborničkog kluba DF Đorđije Pribilović i pojasnio je da su jutros na kolegijumu kod predsjdnika parlamenta sve odogovoreno.

On je kazao da odbornici DF sjutra ne mogu prisustvovati sjednici, te d aje porebno da se o rebalnsu vbečeras govori i parlament oizjasni, i da se ne vrši odlaganje ove ključne odluke, od koje zavisi i funkcionisanje izvršne vlasti. Dragan Krapović (Demokrate) je kazao da je red da predsjednik prisustvuje raspravi o rebalnsu i da se napokon „čuje glas“ onog ko je izvršilac budžeta.

„Njegovo neprisustvovanje bi bilo ponižavanje ovog doma“, kazao je Krapović navodeći da je kao predsdnik Opštine prisusutvovao zasijedanju i po deset sati i odgovarao na pitanja odbornika.

On je spočitao da je sa sjednice i „pobjegao“ drugi predlagač odluka, aludirajući na nezavinsog odbornika Stevana Džakovića, koji je incirao obaranje planskih dokumenata DUP „ Petrovac“ i DUP „ Bečići“, a nema ga na sjednici.

Mijomir Pjeović (Demoikrate) zapitao zar je moguće da je Careviću bitnije da proslava Dana jedne gradske opštine u Beogradu od usvajanja rebalansa.

„U danima koji slijedi vidjećemo šta je po srijedi“, kazao je Pejović.

Đorđije Vujović (DF) istakao je da argumenti da se odloži rasprava o rebalnsu ni „malo ne pije vodu“.

„I prethodna tačka na dnevnom redu je bila važna, i donijeta je dok je predsjdnik Opštine bio u avionu. Carević nije pobjegao od rasprave, i u Sali je sekretar za finanisje koji može odgovoriti na sva pitanja“, kazao je Vujović.

Dragan Purko Ivančević (Crnogorska) ocijenio je da odsustvo Carevića sa sjednice predstavlja dalje unižavanje najznačajanije zakondoavne institucije u gradu- lokalnog parlamenta.

„Nećemo da učestvujemo u raspravi ni jedne tačke gdje predlagač nije prisustan“, kazao je Ivančević.

Nakon što su izašli iz sale, sjednica prekinuta jer nije bilo kvoruma.

Bonus video: