Martinović: Da nije državnog novca i projekata, lokalna vlast se ne bi imala čime hvaliti

Odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković smatra da vlast nema razlog za zadovoljstvo, naročito zbog činjenice da je ostvarenje kapitalnog budžeta manje od dva odsto.
2484 pregleda 0 komentar(a)
Danas na sjednici, Foto: Dragana Šćepanović
Danas na sjednici, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 14.10.2019. 19:09h

Polugodišnji izvještaj o ukupno ostvarenim prihodima i rashodima budžeta Opštine Kolašin za prvih šest mjeseci ove godine je, prema mišljenju odbornika vladajuće koalicije, razlog za zadovoljstvo. Prema mišljenju većine opozicije, taj dokument dokazuje da “budžet i dalje služi kao sredstvo da Demokratska partija socijalista(DPS), po svaku cijenu, ostane na vlasti”.

Kako su, na današnjoj sjednici Skupštine opštine (SO), tvrdili predstavnici vlasti, izvještaj o polugodišnjoj realizaciji budžeta je pokazatelj da su radili kvalitetno i u skladu sa zakonom.

Prema riječima sekretara za finansije Dragana Bualtovića, prihodi u prvih pola godine su ostvareni 52 odsto, u odnosu na planirane godišnje. Izvršenje rashoda je 32 odsto.

Kako je rekao predsjednik SO Milan Đukić izvještaj je pokazatelj napretka lokalne vlasti, kao i brige o građanima.

“Pokazali smo da vodimo računa o građanima. Najviše smo izvršenja realizovali u kapitalnom budžetu, sportu i kulturi. Nastavićemo istim tempom i da koristimo zakonske finasnijske mogućnosti. Radićemo i na zapošljavanju mladih ljudi i sveukupnom unaprjeđenu lokalne zajednice”, kazao je Đukić.

I predsjednik Opštine Milosav Bulatović zadovoljan je svojim i radom saradnika. On je najavio brojne projekte, koji bi, navodno, trebalo da se, u narednom period, realizuju na području te Kolašina.

“Počeli smo relizaciju velikog projekata sistema za prečišćevanje otpadnih voda i obezbijedili 70 odsto bespovratne finasijske podrške IPA sredstava. Konkurisali smo kod Uprave javnih radova za rekonstrukciju zgrade stare osnovne škole, Plan nam je da radimo toplifikaciju grada, rekonstrukcija Spomen doma, uređenje biznis zone, novu zgrada za lokalnu upravu, a cilj nam je unaprjeđenje sportske infrastrukture”, rekao je on.

Danas na sjednici
Danas na sjednici(Foto: Dragana Šćepanović)

Podsjećajući da su, na osnovu ugovora o djelu, u opštinskoj admistraciji, angažovana 23 lica, odbornik Demokrata Vladimir Martinović je kazao da je u tu svrhupotrošeno već više od 8.700 eura, iako je bilo predviđeno 5.100.

“ Za jednokratne socijalne pomoći predvidjeli ste 14.000, već ste potrošili 48 odsto. Gdje god je DPS na vlasti , princip je isti- prvo od građana napravite socijalne slučajeve, a onda dijelite jednokratne socijalne pomoći“, kazao je on.

Martinović je ocijenio i da kolašinska vlast ne bi imala čime da se pohvali, da nije sredstava koja su obezbijeđena sa državnog nivoa i državnih projekata.

Odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković smatra da vlast nema razlog za zadovoljstvo, naročito zbog činjenice da je ostvarenje kapitalnog budžeta manje od dva odsto.

Aleksandar Dožić iz Demokratskog fronta smatra da vlast, s obzirom na to koliku je podršku države imala, novac i broj zaposlenih u opštinskoj administraciji, nije uradila onoliko koliko je trebalo. On je izvještaj o ostvarenju budžeta ocijenio kao “tipski dokument, koji nije odraz mogućnosti i kretivnosti”.

Program socijalnog stanovanja, prema ocjeni većine odbornika je “goruće pitanja”, no i oko tog dokumenta vlast i opozicija imali su oprečne stavove.

Odbornica SDP Željka Vuksanović tvrdi da se ovih dan u prazne stanove, namijenjenje u tu svrhu, useljavaju “na riječ predsjednika”. On je saopštila i nezvanične informacije prema kojima je među novouseljenim i jedna odbornik DPS. Iz te stranke ostali su bez odgovora na njeno insistiranje da potvrde ili demantuju te informacije.

Đukić je obavijestio odbornike da “vlast ozbiljno pristupa oblasti socijalnog stanovanja” i obećao transparentnost u raspodjeli stanova najsiromašnijim sugrađanima.

Prema njegovim riječima, u toku je izrada eleborata etažne razrade, nakon čega će se steći uslovi za raspodjelu.

Tokom rasprave o predlogu Poslovnika SO, Martinović je, s obzirom da su , tim dokumentom, predvižene novčane kaze za odbornike, predložio iste aršine i u slučju da predsjednik lokalnog parlamenta prekrši Poslovnik. On je kazao da ni jedna crnogorska SO nema takve odrebe, ali da su one, u slučaju kolašinskog parlamenta, neophodne. Predložio je da se predsjednik SO kazni novčanom kaznom u visini od polovine plate, ukoliko na jednoj sjednici dva puta prekši Posovnik.

U nastavku sjednice SO odbornici će se baviti i predlozima odluka o finansiranju sporta, načinu odvojenog sakupljanja komunalnog otpada, te davanju saglasnosti na imenovanje direktora Centra za kulturu.

Danas na sjednici
Danas na sjednici(Foto: Dragana Šćepanović)

“Ko ostavlja bez struje mještane četiri sela?”

Odbornici su bili izuzetno inspirisani u postavljanju odborničkih pitanja i davanj incijativa izvršnoj vlasti. Vujisić je tražila intervenciju predsjednika Opštine od kojeg očekuje pomoć u rješavanju problema čestih prekida u napajanju strujom Mateševa, Skrbuše, Bara Kraljskih i Vranještice. To se, rekla je ona, između ostalog dešava, zbog krađe ulja i djelova opreme trasformatora.

Martinović je tražio da dobije odgovore na davno postavljena pitanja o troškovima za dnevnice, gorivo i službena putovanja zaposlenih u lokalnoj upravi. On očekuje i da mu Bulatović odgovori koja je sve predizorna obećanja do sada DPS ispunila u Kolašinu. Dožić je tražio da lokalna uprava obezbijedi sredstva za postavljanje stajališta za đake , koji se prevoze autobusima. Zeković želi od izvršne vlasti odgovore na pitanje koliko je lica od 2007. godine do danas u opštinskoj adminsitraciji angažovano po ugovoru o djelu i koje su struke. Pitao je koliko je zaposlenih uz otpremnine raskinulo radni odnos u tom period.

“Kvadratići, kružići, srca, futur… ”

U polemici sa odbornicima DPS oko toga da li ta stranka “kupije glasače”, Martinović je podsjetio kako su, na prošlim izborima, za tu stranku “glasali kružićima i kvadratićima”. “Bilo je i srca”, dodao je na to predsjednik Opštine.

Vuksanićeva je kazala da se “DPS već sprema za izbornu trku, prije starta i da će je, vjerovatno, prije starta i završiti”. Šef odborničkog kluba DPS Duško Šćepanović izazvao je opoziciju da kaže bar jedan primjer kupovine glasova u Kolašinu. Druge opštine ga, rekao je, ne zanimaju.

Odbornici, koji su na samo tri tačke dnevnog reda potrošili skoro šest sati, ipak su našli vremena da pokažu, između ostalog, I da poznaju bibliografiju Borisava Pekića. Naslove njegovih djela “Godine koje su pojeli skakavci” i “Kako upokojiti vampira”, kao i scenario za film “Vreme čuda” iskoristili kao metafore za učinke političkih neistomišljenika.

Bilo je vremena i da jedni druge edukuju o glagolskim vremenima, pa se usred rasprave o relizaciji budžeta gvorilo o future i pluskvamperfektu.

Bonus video: