"TEŠKO MOŽE OBJASNITI MEĐUNARODNIM PARTNERIMA DA NEĆE DA RAZGOVARA"

Zeković: Crnogorska vlast će pristati na pregovore o tehničkoj vladi

“Odbiti da razgovarate o jednom od modela implementacije, a prethodno ste pristali da to bude predmet rada Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, je kršenje same te Odluke, a to dalje znači dalje produbljivanje nepovjerenja između vlasti i opozicije”, rekao je Zeković agenciji MINA
2124 pregleda 10 komentar(a)
Zeković, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Zeković, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić

Crnogorska vlast pristaće na pregovore o tehničkoj vladi jer teško međunarodnim partnerima može objasniti da nećete da razgovara o jednom od ključnih aspekata izbornog procesa, smatra potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), Bojan Zeković.

On je kazao da to što vlast za sada odbija da razgovora o tehničkoj vladi vidi kao nezrelo ponašanje za koje se nada da je samo privremenog karaktera.

“Odbiti da razgovarate o jednom od modela implementacije, a prethodno ste pristali da to bude predmet rada Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, je kršenje same te Odluke, a to dalje znači dalje produbljivanje nepovjerenja između vlasti i opozicije”, rekao je Zeković agenciji MINA.

Smatra da je odbijanje vlasti samo trenutno, “jer teško možete ikome objasniti, i u državi i međunarodnim partnerima, da nećete da razgovarate o jednom od ključnih aspekata izbornog procesa koji se tiče kontrole izbora”.

“U tom pogledu sam optimista, ne zato što vjerujem u dobre namjere vlasti već da će sami sebi davati očigledne autogolove upornim odbijanjem dijaloga na bilo koju legitimnu izbornu temu a posebno onu koja se tiče tehničke vlade”, rekao je Zeković.

Kako je naveo, dobro je što se izašlo iz stagnacije u rada Odbora i što fokus konačno može biti na konkretnim temama koje su predmet rada tog skupštinskog tijela.

“Nažalost, nije cijela opozicija prisutna u radu Odbora ali je ohrabrujuće to što oko nekih ključnih pitanja demokratskog izbornog ambijenta postoji opoziciona saglasnost”, kazao je Zeković.

I pored dosta izgubljenog vremena za izbornu reformu, Zeković smatra da ga još ima dovoljno, ukoliko sve strane pokažu maksimalnu posvećenost i dobru volju za dogovorom.

“Jasno je da od vlasti, koja do sada nije pokazivala iskrenu volju za sveobuhvatnim dijalogom, najviše zavisi, ali treba biti realan i reći da i opozicija mora ponijeti svoj dio odgovornosti”, dodao je Zeković.

On je kazao da će vlast biti primarno odgovorna ukoliko izborna reforma ne bude gotova do predviđenog roka, ali i da je opozicija na ispitu.

“SDP-u nikada nije bio manir da anticipira ili još gore priziva negativne scenarije prije nego što iscrpimo sva sredstva da obezbijedimo da se stvari okončaju dogovorom. Vjerujemo da je to jedini ozbijan pristup”, naveo je Zeković.

Prema njegovim riječima, takvim pristupom je SDP obezbijedio rješavanje teških i složenih kriza koje su se dešavale nedavno.

On je podsjetio da je 2013. godine SDP, kroz ulogu tadašnjeg predsjednika parlamenta, doprinio rješavanju krize nakon predsjedničkih izbora, kada su izmjene Ustava usvojili dvotrećinskom većinom, a 2015. godine doprinijeli rješavanju krize otvaranjem parlamentarnog dijaloga koji je vodio do prelazne Vlade.

“To što danas nema nikoga u vlasti dovoljno zrelog i ozbiljnog da rješava slična krizna stanja govori i o tome koliko smo kao društvo i politička zajednica otišli unazad, što će svako elementarno objektivan primijetiti, a što jasno vide i naši međunarodni partneri”, istakao je Zeković.

On je, komentarišući nedavni protest pokreta Odupri se, kazao da su protesti legitiman iskaz građanskog bunta na nepodnošljivo stanje u mnogim oblastima, od pravosuđa koje je u centru raznih afera i koje je paralisano, brojnih primjera zarobljenih institucija, pa sve do teškog socioekonomskog građana.

Svaki protest koji je usmjeren na te teme, prema riječima Zekovića, ima svoj efekat.

Zeković je kazao da su ključni elementi Sporazuma o budućnosti aktuelni, a od toga u kojoj mjeri će biti implementirani zavisi od ukupne ozbiljnosti opozicije da, sagledavajući sve aspekte ambijenta u kojem živimo, dodjemo do što boljih rješenja za opoziciju”.

“Bolje da razmišljamo u tom pravcu nego da se međusobno optužujemo ko je koliko kriv jer krivice za mnogo toga očigledno ima na svim stranama”, poručio je Zeković.

Upitan da ocijeni odnose u opoziciji, Zeković je rekao da nije plodotvorno, niti realno potencirati priču o političkom jedinstvu opozicije jer ono iz više razloga nije moguće.

“Opozicija može da u punom kapacitetu sarađuje recimo oko aktuelne teme fer izbora i oko još mnogo drugih tema demokratizacije javne scene. Ali ne može biti jedinstva SDP i onih političkih subjekata koje na primjer traže promjene Ustava kojim bi se potpuno poremetilo građansko ustrojstvo države”, istakao je Zeković.

Kako je naveo, SDP može politički da blisko sarađuje samo sa onim opozicionim subjektima sa kojima dijele fundamentalna vrijednosna načela koja su javnosti dobro poznata.

Zeković je rekao da opozicija mora da se bavi životnim temama, ukazuje na očigledne probleme koji tište svakog građanina i da nudi rješenja i da će tada građani jačati povjerenje u opoziciju.

Prema njegovim riječima, jasno je svima da DPS ne opstaje na vlasti samo zahvaljujući brojnim zloupotrebama, već nesposobnosti opozicije da se elementarno uozbilji, počne da se bavi problemima građana i da shvati vrijeme i kontekst u kojem se nalazi Crna Gora u širim regionalnim i globalnim procesima.

„Sve dok se to ne desi imaćemo samo višak opozicione galame i jeftina zaklinjanja u opoziciona junačka prsa, a vlast sigurnu u svojim foteljama”, zaključio je Zeković.