doskorašnji funkcioner prave tvrdi da je smijenjen nedemokratski

Dajković: Suzdržaću se od iznošenja pravog razloga moje smjene

Kako je Dajković saopštio, "kao neko ko dosledno poštuje program i statut partije" odluku je primio mirno, i dodaje, svjestan da svojim partijskim radom i zalaganjem nije dao ni minimalnog povoda za nju
8882 pregleda 33 komentar(a)
Dajković
Dajković
Ažurirano: 16.10.2019. 11:30h

Doskorašnji Generalni sekretar i predsjednik OO Podgorica u Pravoj Crnoj Gori, Vladislav Dajković kazao je da je sa funkcija u toj stranci smijenjen na nedemokratski način bez prava da se na organima partije "makar pozdravi" sa kolegama i upozna ih sa svojim stavom.

"Činjenica da je kao argument za smjenu iskorišćeno 'statutarno pravo', ni u jednoj sekundi ne mijenja impresiju da je to učinjeno na bazi samovolje pojedinca, te da se o meni diskutovalo iza mojih leđa i to u momentu dok sam bio van Crne Gore, što ne priliči vrijednostima prave Crne Gore", poručio je Dajković.

Kako je saopštio, "kao neko ko dosledno poštuje program i statut partije" odluku je primio mirno, i dodaje, svjestan da svojim partijskim radom i zalaganjem nije dao ni minimalnog povoda za nju.

"Iako je jednim potezom olovke pokušan da se obriše sav moj trud, rad, zalaganje, pa i hapšenja, suđenja i presude od strane režima koji su prožimali našu borbu za slobodnu Crnu Goru, iz pijeteta prema svemu što sam proživio sa svojim saborcima nekoliko prethodnih godina, a pogotovo iz poštovanja prema svetinji kakva je kumstvo, suzdržaću se bilo kakvih ostrašćenih komentara - pogotovo iznošenja pravog razloga moje smjene - jer to ne bi priličilo mom vaspitanju i dostojanstvu, uz čvrsto vjerovanje da će svako na kraju požnjeti ono što je posijao", poručio je Dajković.

On je ocijenio da su "navodni razlozi" za njegovu smjenu navedeni u "kontradiktornom saopštenju" u kom se, dodaje, poziva na opoziciono jedinstvo u "trenutku dok se smjenjuje prvi saradnik u stranci su logički i suštinski neutemeljeni, a i nadasve neistiniti".

"Naime, saopštiti da sam ja smijenjen zbog 'nepremostivog gubitka ličnog i profesionalnog povjerenja' bi imalo smisla da smo ja i onaj koji me smjenjuje bili u ljubavnoj vezi u nekom lošem holivudskom filmu, pa se rastajemo zbog presahle ljubavi.

S' obzirom da ovdje nije riječ o holivudskom filmu, a pogotovo ne o vezi, već o radu u političkoj partiji u kojoj se mjere rezultati i doprinosi, a ne emocije, lako je zaključiti da se radi o isključivo ličnim, a ne partijskim ili političkim razlozima, poput kršenja statuta, kršenja programskih načela, izdaje ideje, saradnje sa vladajućom partijom, nerada, ili bilo kog drugog smislenog razloga. Kako ja to nisam uradio, jasno je da je taj svojevrsni dekret vođen geslom - 'Partija - to sam ja'", rekao je Dajković.

Kako je rekao ovom odlukom su obesmišljeni svi partijski organi, uključujući i Predsjedništvo i Glavni odbor" za koje se ispostavlja da nemaju apsolutno nikakve nadležnosti, osim gledalačke, slušalačke i u rijetkim situacijama savjetodavne".

Dajković je poručio i da mu je dužnost da saopšti da ostaje na putu "beskompromisne borbe za neophodne političke promjene u Crnoj Gori koje će donijeti napredak za sve građane, znajući da na tom putu imam mnogo saboraca sa kojim dijelim iste političke i ideološke vrijednosti". 

"Najzad, polazeći od toga da sam sa apsolutno svakim članom i simpatizerom imao više nego korektnu, a u pojedinim slučajevima i bratsku saradnju uz iskrene i časne namjere, zahvaljujem se svim prijateljima Prave Crne Gore sa kojima sam imao čast i zadovoljstvo da sa pozicije Generalnog sekretara sarađujem u cilju utemeljivanja partije na političkoj mapi Crne Gore i njenog jačanja, na šta sam veoma ponosan. Vidimo se na istoj strani ulice", zaključuje se u saopštenju Vladislava Dajkovića.

Preporučujemo za Vas