Klub odbornika DPS Podgorica: Demokrate priznale da Glavni grad realizuje projekte za poštovanje

151 pregleda 7 komentar(a)
DPS logo
DPS logo
Ažurirano: 05.03.2018. 20:07h

Demokrate su u najnovijem reagovanju priznali dvije stvari - da je projekat izgradnje Gradskog pozorišta za poštovanje i od velikog značaja za kulturu, kao i da nijestu ništa uradili za ovaj segment u opštinama u kojima vrše vlast, saopšteno je danas iz Klub odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnog grada.

Oni su reagovali na saopštenje Radojice Ivanovića, član Odbora Demokratske Crne Gore Glavnog grada.

"Valjda su i Demokrate uvidjele da građani imaju oči i da sami mogu da procijene ko je koliko uradio za koje vrijeme, ne samo za kulturu, već za svaki segment razvoja. Pravdaju se da nijesu imali vremena da nešto naprave za razvoj opština u kojima su na vlasti, prenebregavajući činjenicu da smo mi naveli projekte u oblasti kulture samo u prethodne tri godine", navodi se u saopštenju Kluba odbornika DPS.

Oni su dodali da se Demokarate ne bi više pravdale kako nijesu imali kad, navešće im manifestacije koje je Glavni grad realiziovao samo tokom prethodne godine, kako kroz Sekretarijat za kulturu i sport i ustanova kulture, tako i one koje su inicirane od strane pojedinaca i nevladinih organizacija.

"Uz podršku Glavnog grada Podgorice JU Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”, realizovana je druga po redu manifestacija “Dani gitare”. Grad je nastavio sa podrškom Festivalu A tempo. Podgoričko kulturno ljeto 2017, koncipirano je u duhu mediteranskog grada, sa otvorenim scenama na kojima su se predstavili kako muzičari, tako i dramski umjetnici. Podgoričko ljeto je realizovano u periodu od 31. maja do 17. septembra. Sadržaj manifestacije obuhvatao je 31 program u okviru 60 dana. Osim na prepoznatljivim lokacijama u gradu, Trg nezavisnosti, plato kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom, plato ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“, Muzička kapela na Kruševcu – Dvorac Petrovića, program Podgoričkog kulturnog ljeta odvijao se i u kulturnom-informativnim centrima Golubovci i Tuzi, terasi zgrade Gradskog parlamenta, Delta city-ju i Mall-u of Montenegro. U periodu od 05. juna do 11. juna, na različitim lokacijama u gradu, prikazivani su filmovi na otvorenom u okviru manifestacije Džada Film Fest. Ovu manifestaciju Grad je podržao logistički i finansijski", kazali su iz Kluba odbornika DPS.

Navode i da je Glavni grad Podgorica podržao i realizaciju muzičkog festival Made in NY džez festival, Montenegro.

"Glavni grad Podgorica je u susret obilježavanju Dana nezavisnosti podržao i realizaciju festivala City Groove, u okviru kojeg su nastupali popularni bendovi iz Crne Gore i regiona. Grad je nastavio sa podrškom realizaciji filmskog festivala Underhill Fest. U saradnji s Ambasadom Republike Njemačke u Podgorici su prvi put održani Dani Njemačke. Tradicionalno je uz podršku Grada realizovan i VI Međunarodni festival folklora za đecu i mlade “Skoči kolo da skočimo”, kao i VI Međunarodni festival lutkarstva. Realizovana je manifestacija Dan najboljih. Glavni grad je tokom 2017. godine finansijski podržao rad knjižare „Karver“ kao i realizaciju festivala Odakle zovem", reklsi su iz Kluba odbornika DPS.

Poručili su i da je FIAT 2017 u organizaciji NVO Fiat realizovan juz finansijsku podršku grada.

"Podržana je realizacija filmskog festivala AviFest. Glavni grad je podržao logistički i finansijski manifestaciju Party bus, u okviru koje su u Njegoševoj ulici nastupili poznati pop rock bendovi. U saradnju sa “Plantažama 13. jul”, krajem septembra 2017. godine, na više gradskih lokacija, organizovana je manifestacija “Dani berbe”. Glavni grad je finansijski i logistički podržao realizaciju Podgorica Film Fest-a i Podgorica Art Festivala. U saradnju s Autonomnom pokrajinom Vojvodina, na Trgu nezavisnosti, KIC-u “Budo Tomović” i JU Muzeji i galerije Podgorice održana je manifestacija Dani Vojvodine. Podržana je i realizacija World Art Games, logistički i finansijski", piše u saopštenju Kluba odbornika DPS.

Rekli su i da je 3. internacionalni sajam knjiga Podgorica 2017, projekat Glavnog grada Podgorice, koji se u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport, a uz podršku Ministarstva kulture Vlade Crne Gore, Ministarstva prosvjete i Capital Plaze realizovao u periodu od 3. do 7. oktobra u objektu Capital Plaze, te da je okupio 50 izdavača iz zemlje i regiona, a u okviru pratećih programa sajma predstavilo se blizu 100 autora, domaćih i stranih, kroz panel diskusije i promocije.

"Intenzivirani su radovi na realizacij iprojekta Podgoričke knjižare. 31. jula 2017. godine svečano je otkriven spomenik Velikom vojvodi Mirku Petroviću i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova (1853, 1862, 1876-1878). Iznad sastavaka Morače i Ribnice na prostoru tvrđave Ribnice krajem 2017. godine postavljena je Ljertnja pozornica. Od 4. do 29. decembra 2017. godine realizovani su programi manifestacije Decembarska umjetnička scena. Realizovana je i manifestacija Božidar Vuković Podgoričanin. U saradnji sa Turističkom organizacijom podgorice, Sekretarijat za kulturu i sport je organizovao i koncerte povodom dočeka Nove godine na Trgu nezavisnosti. Ovo su manifestacije i to samo u jednoj godini. Nema opravdanja za Demokrate kako nijesu imali vremena. Kad postoji znanje i sposobnost, vrijeme ne može biti ograničavajući faktor. Očigledno da Demokratama to nedostaje", zaključuje se u saopštenju Kluba odbornika DPS Podgorica.

Bonus video: