PRIJEM AMBASADORA VIŠEGRADSKE GRUPE

Marković : Perspektiva članstva u EU je glavni pokretač reformi na Balkanu

Crna Gora je, istakao je premijer, ohrabrena izborom nove Evropske komisije, u kojoj zemlje V4 igraju važnu ulogu, i zadovoljna predlogom da komesar za proširenje bude iz Mađarske
1040 pregleda 0 komentar(a)
Prijem ambasadora Višegradske grupe, Foto: Vlada Crne Gore
Prijem ambasadora Višegradske grupe, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 18.10.2019. 11:51h

Perspektiva članstva u EU, u skladu sa individualnim zaslugama, ostaje glavni pokretač reformi u regionu Zapadnog Balkana, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sinoć na zajedničkom prijemu ambasadora Višegradske grupe (VG) u Podgorici, navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Vlade.

„Želim da naglasim našu posvećenost da nastavimo da radimo s istim entuzijazom i da odgovorno ispunjavamo sve obaveze iz evropske agende, istovremeno očekujući da će naši rezultati biti blagovremeno prepoznati i priznati. Suštinski je važno da svaka zemlja nastavi evropski put tempom koji će zavisiti isključivo od reformi i zasluga“, rekao je predsjednik Vlade.

Kako se navodi u saopštenju  premijer  je istakao odličnu bilateralnu saradnju sa svim zemljama VG i dodao da se veze Crne Gore sa Mađarskom, Poljskom, Slovačkom i Češkom baziraju na čvrstim osnovama prijateljstva, otvorenosti i međusobne podrške na regionalnom i međunarodnom planu, te ekspertske i druge pomoći u reformama i integracijama.

Crna Gora je, istakao je premijer, ohrabrena izborom nove Evropske komisije, u kojoj zemlje V4 igraju važnu ulogu, i zadovoljna predlogom da komesar za proširenje bude iz Mađarske.

Posebnu zahvalnost premijer Marković je izrazio za razvoj projektne saradnje kroz Fond za Zapadni Balkan i dodao da će se kroz taj mehanizam otvoriti put novim inicijativama u oblastima kulture, nauke, razmjene mladih i jačanja održivog razvoja, navodi se u saopštenju.

„Crna Gora je danas kredibilna saveznica sa vama u Sjevernoatlantskoj alijansi, čvrsto napreduje ka EU, a na unutrašnjem planu bilježi ekonomski rast koji je prevazišao sve prognoze. Tu se ne zaustavljamo, već težimo daljem razvoju koji će donijeti kontinuitet evropskog kvaliteta života sadašnje i budućih generacija“, rekao je premijer Marković.

Istakao je i važnost dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, ali i dodao da je krajnji cilj puna integracija ZB u EU.

Češki ambasador Karel Urban kazao je da je podrška zemljama ZB i njihovoj evropskoj inetgarciji dugoročni spoljnopolitički prioritet VG. Dodao je da je Crna Gora, kao predvodnica među zemljama ZB  na putu ka Uniji, na sebe preuzela ne laku ali veoma značaknu ulogu – postala je primjer i motivacija za okolne države.

”Dozvolite mi da, u ime Višegradske grupe, Crnoj Gori izrazim punu podršku njenim naporima i usmjerenju”, kazao je ambasador Urban, zaključuje se u saopštenju.