Kurpejović: Inicirali smo produženje roka za upis na specijalističke studije

Naime, u prethodnom periodu studenti su zatražili produženje roka za upis na specijalističke studije za dvije godine. Time bi se studentima koji su otpočeli studije po starom, 3+1 sistemu, omogućilo da iste i završe po tom sistemu. Peticiju ovim povodom je potpisalo oko 1 400 studenata, nakon čega je ista upućena na relevantne adrese, uključujući Ministarstvo prosvjete
2172 pregleda 15 komentar(a)
Mubera Kurepejović, Foto: Vlada Crne Gore, Vlada Crne Gore
Mubera Kurepejović, Foto: Vlada Crne Gore, Vlada Crne Gore

U skladu sa zahtjevom studenata, Ministarstvo prosvjete već je krenulo u izmjene Zakona o visokom obrazovanju, kako bi se produžio rok za upis na specijalističke studije i to za dvije godine, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Naime, u prethodnom periodu studenti su zatražili produženje roka za upis na specijalističke studije za dvije godine. Time bi se studentima koji su otpočeli studije po starom, 3+1 sistemu, omogućilo da iste i završe po tom sistemu. Peticiju ovim povodom je potpisalo oko 1 400 studenata, nakon čega je ista upućena na relevantne adrese, uključujući Ministarstvo prosvjete.

“Kako je Ministarstvo prosvjete otvoreno za racionalne zahtjeve studenata i trudimo se da zaista imamo sluha za sve njihove realne potrebe, tako smo i ovom pitanju pristupili sa željom da budemo konstruktivni, uvažimo svaki argument i djelamo u skladu sa time. Kako ovaj zahtjev nalazimo opravdanim, odluka Ministarstva je da se izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, u koje smo već ušli, i koji će se već sljedeće nedjelje naći u Vladinoj proceduri, produži rok za upis na specijalističke studije za dvije godine”, saopštila je direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović. Kurpejović.

“Ne samo studenti već i svi drugi predstavnici obrazovnog sistema će u Ministarstvu prosvjete imati sagovornika za bilo koji dijalog koji je otvoren i zasnovan na realnim zahtjevima u korist obrazovnog sistema. Cijenimo da je zahtjev da studenti završe studije po modelu po kome su ih otpočeli upravo takav, zbog čega smo se i odlučili da ga prihvatimo”, zaključila je ona.

Bonus video: