Tehnička Vlada na dnevnom redu odbora

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, predstavnik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević u radnom odboru poručio je da je otvaranje dijaloga o tehničkoj vladi uslov daljeg nastavka rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva
3114 pregleda 4 komentar(a)
Opozicija očekuje odgovor, rok je bio 15. oktobar: Gvozdenović, Foto: Boris Pejović
Opozicija očekuje odgovor, rok je bio 15. oktobar: Gvozdenović, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović (DPS) kazao je da će Demokratska partija socijalista (DPS) do 22. oktobra saopštiti da li želi da prihvati pokretanje dijaloga o tehničkoj Vladi. Prema saznanjima „Vijesti“, Gvozdenović je to izjavio na sjednici radnog odbora koji je zadužen za definisanje modela eventualne implementacije izbornih reformi.

Gvozdenović je predsjednik tog radnog odbora kao i Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Gvozdenović je za 22. oktobar zakazao sjednicu Odbora na kojoj će se razgovarati o izvještaju radnih odbora.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, predstavnik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević u radnom odboru poručio je da je otvaranje dijaloga o tehničkoj vladi uslov daljeg nastavka rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

„Konjević je, u ime opozicije koja učestvuje u radu odbora, saopštio stav koji je dogovoren na zajedničkom sastanku predstavnika opozicije osim Demokratskog fronta (DF) i posebnog kluba. Njihov zahtjev je da od 22. oktobra otpočne dijalog o tehničkoj vladi kao ravnopravnom modelu koji bi trebalo da garantuje dosljednu promjenu usvojene legislative“, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Članovi Odbora juče nijesu bili spremni da govore na ovu temu, Gvozdenović nije odgovorio na pitanja “Vijesti”.

Predstavnici SDP-a, Demokrata, pokreta URA, Demosa i samostalni poslanik Neđeljko Rudović su na sastanku održanom početkom septembra najavili da će rad na izbornim reformama usloviti formiranjem tehničke vlade. Oni su u zajedničkoj izjavi, između ostalog, tražili da se najkasnije do 15. oktobra pokrene dijalog o formiranju tehničke vlade dok bi se ona konstituisala istovremeno sa usvajanjem izbornih zakona. Opozicija je kasnije taj rok produžila za 21. oktobar, zbog kašnjenja u radu Odbora za izborne reforme. „Na sjednici je ponovljen stav koji su usaglasile opozicione partije da ukoliko DPS ne prihvati dijalog o tehničkoj vladi, više neće biti političke volje za nastavak dijaloga. Shodno zajedničkom stavu opozicije, tehnička vlada i izmijenjena legislativa trebalo bi paralelno da budu usvojeni kao dio političkog dogovora vlasti i opozicije“, kazao je Konjević na sjednici Odbora.

Formiranje tehničke Vlade bio je jedan od uslova opozicije da se vrati u Odbor za izborne reforme, a prvi put je pomenut nakon građanskih protesta u februaru. Predstavnici vladajuće koalicije su u nekoliko navrata odbili formiranje tehničke vlade, navodeći da se opozicija bez izbora ne može da uđe u Vladu.

Premijer Duško Marković je kasnije kazao da će DPS nakon kongresa u novembru ponuditi svoje rješenje.

Bonus video: