URA: Biro rada u Rožajama uskraćuje prava građanima

Smatraju neshvatljivim i to da je javna tajna da su u Rožajama za ostvarivanje elementarnih prava građana od strane Zavoda za zapošljavanje potrebne političke i rođačke veze
257 pregleda 1 komentar(a)
Biro rada Rožaje, Foto: Građanski pokret URA
Biro rada Rožaje, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 06.03.2018. 10:04h

Biro rada u Rožajama uskraćuje prava građanima, saopšteno je danas iz Opštinskog odbora (OO) Građanskog poketa URA u Rožajama.

"Da li je moguće da iko može povjerovati u zvaničnu statistiku Biroa rada Rožaje, prema kojoj ova najsiromašnija opština i opština sa najnižim standardom bilježi trend pada nezaposlenosti. Oni takav podatak smatraju smiješnim i kažu da ga mogu uzeti za ozbiljnim jedino ako Biro rada računa da su gotovo svi radno sposobni građani Rožaja morali otići iz svog grada i tako tražiti egzistenciju, pa na osnovu toga računaju da broj zaposlenih raste. O tome govori i svakodnevno iseljavanje mladih ljudi, koji u Rožajama ne mogu ostvariti svoja osnovna prava, pa moraju ići trbuhom za kruhom. Nažalost nije rijedak slučaj da savjetnici za posao u Birou rada ne žele precizno pomoći građanima sa informacijama o mogućnosti zapošljavanja i eventualnom pokretanju sopstvenog biznisa", tvrde u rožajskom pokretu URA.

Smatraju neshvatljivim i to da je javna tajna da su u Rožajama za ostvarivanje elementarnih prava građana od strane Zavoda za zapošljavanje potrebne političke i rođačke veze.

"Javnosti je poznat slučaj sa majkama koje su imale sva prava za naknadu ali nažalost mnoge je nikad nijesu dobile zbog nemarnosti institucija ili zbog toga što nijesu imali političke i rođačke veze. Danas u Rožajama ima puno starijih osoba koje zaslužuju neku vrstu pomoći od Zavoda za zapošljavanje, ali je ne dobijaju", kazali su iz rožajskog odbora URA.

Oni su apelovali na Biro rada Rožaje da odgovorno radi svoj posao, da se građani informišu o svojim pravima, da im se olakša ostvarivanje njihovih elementarnih prava i da se između ostalog radi u predviđenim vremenskim intervalima kako bi svi dobili potrebne usluge jer pauze cijeli dan ne mogu trajati.

"Dakle, zahtijevamo od institucija da vode brigu o svom narodu. Komisije ZZZCG koje dolaze u Rožaje i u jednom danu traže da se analizira stanje stotinu osoba, kako bi im se omogućilo neko od primanja, građane tretiraju na nehuman način. Često se dešava da starije nepokretne osobe moraju doći do Biroa rada Rožaje kako bi određena komislija utvrdila njihovo stanje ili status. Da li je to human način da ''nepokretni'' moraju dolaziti ''pokretnim''. Sigurni smo da nije i da mnogo osoba ne ostvari svoje pravo zbog gužvi i kratkog vremena za analizu zdravstvenog stanja od strane komisije.URA u Rožajama će u skladu sa svojim mogućnostima nastojati da pravno pomogne svim osobama koje ispunjavaju uslove za pomenuta primanja ali su im prava uskraćena od strane ZZZCG", zaključuje se u saopštenju rožajske URE.

Bonus video: