"ODBIJANJE PREGOVORA SA SJEVERNOM MAKEDONIJOM I ALBANIJOM JE LOŠ SIGNAL"

Marković: EU neće biti potpuna, ujedinjena i bezbjedna bez Zapadnog Balkana

Marković je kazao i da će završetak procesa izlaska Velike Britanije iz EU "osloboditi Uniju od velikog problema" i najaviti "nove prilike za zemlje kandidate (za članstvo)" kao što je Crna Gora
2242 pregleda 13 komentar(a)
Marković, Foto: BETA/AP
Marković, Foto: BETA/AP

Premijer Crne Gore Duško Marković upozorio je da odluka Evropske unije (EU) da odloži otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom šalje negativnu poruku Balkanu i izrazio nadu da će politika proširenja EU ponovo dobiti na značaju po okončanju Bregzita.

"Odbijanje Evropske unije da otvori pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom loš je signal i loša poruka za Zapadni Balkan kao cjelinu, a istovremeno nije dobra pozicija ni za EU. EU neće biti potpuna, ujedinjena i bezbjedna bez Zapadnog Balkana", rekao je Marković u intervjuuu za Asošiejted pres.

Marković je kazao i da će završetak procesa izlaska Velike Britanije iz EU "osloboditi Uniju od velikog problema" i najaviti "nove prilike za zemlje kandidate (za članstvo)" kao što je Crna Gora.

"To (Bregzit) je jedno od teških otvorenih pitanja s kojima se EU suočila prethodnih godina. Sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije ne bi trebalo da ima negativan uticaj na dinamiku pristupnih pregovora Crne Gore s EU, već bi trebalo da bude pozitivan podsticaj za nas", naveo je Marković u petak za AP.

Preporučujemo za Vas