Zamalo fizički obračun Krapovića i Lazovića

Krapović je kazao da je Lazović "osvjedočeni primitivac i vojničić DPS"
46963 pregleda 33 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Vuk Lajović
Sa sjednice, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.10.2019. 15:30h

Sjednica lokalnog parlamenta u Budvi prekinuta je nakon verbalno okršaja bivšeg gradonačelnika Dragana Krapovića i odbornika DPS Boža Lazovića.

Do svađe je došlo nakon što je odbornik DPS Gojko Ljubanović spočitao sadašnjoj vlasti da se ugrađuje na procenat.

Na to je regovao Krapović navodeći da mora imenom i prezimenom da kaže na koga je mislio, te naveo da se zna ko su članovi organizovane kriminalne grupe, među kojima je pomenuo bivše predsjednike opština, ali i šefa parlemnta, ne navodeći imena.

Na to se javio Lazović optužujući Krapovića da je i on dio OKG. Krapović se nakon što je skupština usvojila rebalnas javio i optužio šefa parlamenta što nije prekinuo Lazovića u diskusiji jer je uvrijedio njegovu porodicu.

Krapović se javio i kazao da je Lazović "osvjedočeni primitivac i vojničić DPS".

Tada je prekinuta sjednica, a Krapović je pozvao Lazovića da izađu. Nastala je vika u holu, i svi odbornici su izašli da spriječe sukob.

Dok se u holu odvijala prepirka Krapovića i Lazovića, u skupštinskoj sali odvijala se oštra prepirka između odbornika Crnogorske Dragana Purka Ivančevića i odbornika DF Janka Dimića, gdje zamalo nije dočlo do fizičkog obračuna.

Sjednica nakon polučasovne pauze nastavljena, svi odbornici su u sali, ali tenzije su i dalje prisutne.

Izglasan rebalans budžeta

Vladajuća koalicija ( Demokrate, DF, SDP, URA, Crnogorska) bila je složna, nakon duže vremena i uz podršku tri nezavisna odbornika izglasala rebalans budžeta Opštine Budva za ovu godinu , kojim će umjesto projektovanih 37.8 miliona eura, gradska kasa će iznositi 41 milion eura.

Naglašavajući da je rebalans pozitivan i da su premašeni planovi, sekretar za finansije Petar Odžić ( SDP) kazao je da je Ministarstvo finansije dalo pozitivno mišljenje na rebalans i naglasio da su stabilizovane finansije.

Izvinjavajući se što je u ponedjeljak mora da otputuje za Beograd, nakon čega je prekinuta sjednica gradonačelnik Marko Bato Carević se zapitao, nakon što je čuo optužbe opozicije da li je ova vlast vlada gradom deset godina, ili je tek tri.

Sa sjednice
Sa sjednice(Foto: Vuk Lajović)

„Dugove koje smo nalsijedili uspješnpo vraćamo. Moj prethodnik i ja dobro znamo šta je sve urađeno da se finanisje stabilizuju. Poslkednje tri godine budžet raste, ostvaruje se i premašuju planirani iznosi. Kada komentarišu zbog čega neke investicije nijesu realizovane, za razliku od perioda iza nas, ja nisam spreman da radim mimo zakona, jer se moraju svi postupci sprovesti“, naglasio je Carević.

Naglašavajući da će Demokrate glasati za pozitivan rebalans, Mijomir Pejović ( Demokrate) je kazao da je riječ o nastavku procesa pune stabilizacija javnih finansija, a Đorđe Vujović (DF) je naveo da je zadovoljan radom izvršne vlasti i da je riječ o kontinuitetu dobrog upravljanja finansijama, koji je započet od kada je koalicija preduzela upravljanje gradom od DPS-a.

Šef odborničkog kluba Crnogorske Miodrag Čučka je dodao da će i ta partija glasati za rebalans.

Vuković: Milioni idu na plate armade zaposlenih

Marko Vuković ( DPS) kazao je da nije u pitanju pozitivan rebalans, već da se nastavlja loša praksa prekomjerne potrošnje .

„Milioni idu na finansiranje armade zaposlenih, budućih glasača, jer se bliže izbori. Kada ste preuzeli vlast 2016., bilo je 316 zaposlnih u Opštini, a danas ih je više od 400. Ovo je glomazna i nefunkcionalna administracija. Ako se uzme u obzir koliko je isplaćeno otpremnina, danas bi trebalo da bude oko 280 zaposlenih. Međutim, sada imamo 40 odsto više zaposlenih nego onog dana kada su preuzeli vlast“, ustvrdio je Vuković i dodao da je Opštine Budva pretvorena u mjesto gdje se ne može naći mjesto u kancelariji.

Odbornica GP URA / SDP Božena Jelušić je ocijenila da rebalans ima valjane karakteristike i zato će glasati.

„Na današnji dan radi isti broj stalno zaposlenih u Opštini, kao i onog dana kada je preuzeta vlast“, naglasila je Jelušić.

Snežana Kuč ( DPS) kazala je da nije istina da je isti broj zaposlenih u Opštini danas, kao i 2016., jer svi se mogu uvjeriti o velikom broju novozaposlneih radnika.

„Pozivamo da Sekretarijat za lokalnu samoupravu iznese izvještaj koliko je bilo zaposleno 2016., a kolikio danas , koliko je ugovoraca, jer svi možete vidjeti da je povećan iznos za isplatu zarada, a meni kao radnici u lokalnoj upravi plata nije povećana“, navela je Kuč.

Sekretarka za lokalnu samoupravu Milijana Vukotić Jelušić je navela da je u Opštini bilo 331 stalno zaposlenih 29. decembra 2016, koliko ih je i danas, dok je broj ugovoraca za 80 više. Gojko Ljubanović (DPS) ocijenio je da se novac nije trošio na kapitalne investicije, već za potrošnju. Osvrćući se na kapitalna ulaganja Boris Rafailović ( DPS) je kazao da u bečićima se ne ulaže i to se mogu svi uvjeriti.

Bulatović: Od 45 miliona eura državnog novca za zdravstvo u Budvu uloženo nula

Potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović (Crnogorska) postavio je pitanje šta DPS radi na niovu države sa Budvom.

„Od 45 miliona eura kapitalnih investicija za zdravstvo, u Budvu je uloženo nula eura. Pozivam vas iz lokalnog DPS –a da utičete da se promijeni odnos Vlade prema Budvi. Zašto država izbjegava da investira u grad Budva. Mi koji redovno plaćamo poreze i doprinose ovoj državi, ona novac prenosi na neka druga mjesta , gdje se prave lični spomenici političara“, istako je Bulatović.

Dragan Purko Ivančević (Crnogorska) podsjetio je da nekada nijesu mogle da budu servisirane obaveze, ni prema povjeriocima, ni prema zaposleneima, za razliku od sada kada se domaćinski upravlja finansijama.

„Naravno može i bolje, očekivali smo da ćemo u mandatu ovog predsjednika Opštine dobiti strategiju razvoja grada, turizma, sporta...Nijesmo dobili ni jedan dokument u kome pravcu će se razvijati ovaj grad i kako unaprijediti funkcije“, istakao je Ivančević.

Mikijelj: Milioni odlaze u Podgoricu, država ne ulaže ni euro

Sekretar za investcije Mladen Mikijelj kazao je da je ova vlast uspjela da sanira sve infrastrukturne probleme, koji „ekspreti iz turizma“ koji sada kritikuju, zaboravljaju da kažu šta je uradila prethodna vlast.

„Uložili smo mnogo više para , nego što je država iz kapitalnog budžeta uložila u Budvu. Mnogi milioni odlaze iz Budve u Podgoricu, ali se ništa ne ulaže od strane države Nijeste uspjeli ni da zakrpite ulice u Petrovcu, a kamo li da ih sanirate. Poslije 40 godina sanirana je sala u petrovačkoj osnovnoj školi, koju se nije sjetila DPS vlast Poslije pet godina da se riješi imovinsko pravni odnos, mi smo to uspjeli i kružni tok u Petrovcu sada počinjemo da gradimo. U Bečićima se realizuje investicioni ciklus od milion eura i nije tačno da se ne ulaže. Zadnjih pet godina ni jedna nova ulica se nije uradila, a mi sada radimo Ste dok ste upravljali gradom i planirali milione ulaganja, a nijeste ništa sproveli“, poručio je Mikijelj opoziciji koja je kritikovala investiciona ulaganja.

Vujović vratio odborničku legitimaciju, Radović pozvao da zatraže njegovu ostavku

Ni početak današnje sjednice SO, nije mogao da prođe bez varnica na relaciji Demokratski front – Demokratska Crna Gora. Nakon što je šef parlamenta Krsto Radović ( Demokrate) označio početak nastvaka sjednice, koja je prekinuta u ponedjeljak, proceduralno se javio Đorđije Vujović (DF) koji je dmeonstrativno vratio odborničku legitimaciju Radoviću protestujući zbog saopštenja kojima su, kako je kazao vrijeđani, a i vršen pritisak na odbornike DF.

Vujović je podsjetio da je Radović spočitao odbornicima da oni koji ne glasaju za stavljanje van snage DUP „Bečići“ su članovi građevinske Mafije i korumpirani.

„Ja ću sada da vratim legitimiciju odbornika, jer se na ovakav način vrši pritiska na mene. Ja sam odbornik, zakon mi omogućava da glasam u skladu sa svojim ubjeđenima i ne smije niko da vrši pritisak.

Radović je pozvao da se smire strasti i da isto kao i Vujović i on kao odbornik ima svoje mišljenje koje je iznio.

„Ako vam se to ne sviđa možete da skupite potpise i zatražite moju smjenu“, odgovorio je Radović.

Bonus video: