Drljević sa Darijesek: EU da ostane posvećena unutrašnjim reformama i politici proširenja

Drljević je zahvalio na dosadašnjoj ekspertskoj podršci Francuske, pogotovo u oblasti vladavine prava, izrazivši očekivanje da podrška Francuske, ali i drugih EU članica, u narednom periodu neće izostati, pogotovo kad je u pitanju otvaranje preostalog neotvorenog poglavlja, ali i zatvaranje poglavlja koja su spremna za to
395 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore

Evropska unija, uz konstantnu posvećenost politici proširenja i prisustvo na Zapadnom Balkanu, mora biti fokusirana na unutrašnju reformu, kako bi spremna dočekala nove članice, ocijenjeno je na sastanku glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića i državne sekretarke Ministarstva vojske Francuske, Ženevjev Darijesek.

"Drljević je ukazao na potrebu održavanja kontinuiteta ravnomjernog naprednog kretanja države prema EU, budući da ulazimo u jednu od posljednjih faza koja podrazumjeva privremeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja", saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore.

Dodaju da se Drljević osvrnuo na odluku EU da ne odredi datum početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Mi iskreno podržavamo svaki iskorak naših susjeda na evropskom putu, jer vjerujemo da uspjeh svake države pojedinačno doprinosi napretku regiona u cjelosti. Iako nas ovakva odluka ne raduje, treba je posmatrati kao podsticaj čitavom regionu da još odlučnije nastavi sa sprovođenjem reformi, kako bi svaka država bila spremna za ulazak u EU“, naveo je glavni pregovarač.

Drljević je zahvalio na dosadašnjoj ekspertskoj podršci Francuske, pogotovo u oblasti vladavine prava, izrazivši očekivanje da podrška Francuske, ali i drugih EU članica, u narednom periodu neće izostati, pogotovo kad je u pitanju otvaranje preostalog neotvorenog poglavlja, ali i zatvaranje poglavlja koja su spremna za to.

"Darijesek je čestitala Crnoj Gori na dosadašnjim reformama, posebno u oblasti vladavine prava, što je, kako smatra, podsticaj politici proširenja, koja ostaje na agendi EU. Govoreći o aktivnostima Ministarstva vojske Francuske, ocijenila je da je oblast odbrane važna za održavanje stabilnosti EU i država koje teže članstvu. Sagovornici su saglasni da je važno nastaviti saradnju Crne Gore i Francuske, jer se na taj način jačaju veze između EU i Zapadnog Balkana u cjelini i daje podsticaj napretku država regiona", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: