Godina prazne priče o reformama

Odbor za izborno zakonodavstvo danas rezimira šta su radila njegova tijela, opozicija očekuje odgovor o početku dijaloga o tehničkoj vladi
1589 pregleda 3 komentar(a)
Predstavnici opozicije: SDP i Demokrate, Foto: Luka Zeković
Predstavnici opozicije: SDP i Demokrate, Foto: Luka Zeković

Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva još nije raspravljao o predlozima radnih grupa i političkih partija, iako je rok za izmjene izbornih zakona 15. novembar. Skupštinsko tijelo koje je formirano prošle godine, počelo je da radi u punom kapacitetu tek nakon godinu, početkom oktobra, ali do sada nije odlučivalo o izmjenama zakona koje su pripremili predstavnici radnih grupa.

Za danas su zakazane dvije sjednice, na čijem su dnevnom redu Izvještaj o postignutim rezultatima radnih odbora i opozicioni predlog o tome kako riješiti problem zloupotrebe nepreciznih adresa, odnosno analiza primjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji.

Takođe, predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović je ranije, na sjednici radne grupe, najavio da će se danas izjasniti o tome da li će DPS pristati na otvaranje rasprave o tehničkoj vladi.

Branimir Gvozdenović
Branimir Gvozdenović(Foto: Luka Zeković)

Član Odbora iz Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović smatra da je dobro što je diskusija o pitanju izbornih zakona vraćena u Skupštinu Crne Gore.

“To je dobar i ispravan put u pravcu pokretanja kvalitetnog dijaloga i jačanja povjerenja u našem društvu. Politički akteri koji su učestvovali u radu Odbora pokazali su potrebnu odgovornost i politčku volju da se dođe do kvalitetnih zakonskih rješenja. U saradnji sa međunarodnim partnerima, akademskom zajednicom i NVO došlo se do kvalitetnih predloga. Uloženi trud i predložena rješenja olakšaće dalji rad Odbora”, kazao je Ibrahimović i istakao da se ne treba fokusirati samo na rokove. “Potrebno je da predstavnici vlasti i opozicije maksimalnim kapacitetom nastave da rade u svim radnim odborima što će zasigurno kao rezultat imati kvalitetnije predloge izbornih zakona, bolji ambijenti i rast povjerenja u izborni zakon i izborni rezultat”, kazao je on “Vijestima”.

Funkcioner Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin tvrdi da ta partija neće insistirati na dogovoru sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) već ispunjavanju takozvanog Briselskog sporazuma.

“Prema rješenjima koja budemo predlagali odnosićemo se na isti način kako smo se odnosili prema Briselskom planu. Istrajno i dosljedno dok rješenja ne budu prihvaćena na isti način kako je prihvaćen i Briselski plan. Nismo DPS natjerali da prihvati Briselski plan i poništi svoje tzv. radne grupe da bismo sada odustajali od rješenja koja su tim planom predviđena”, kazao je Rovčanin “Vijestima”.

Predstavnici opozicije vratili su se u Odbor nakon više od pola godine bojkota i uslovili nastavak izbornih reformi početkom dijaloga o formiranju tehničke vlade. Opozicionari su tražili da bude novi pravilnik o radu Odbora, kao i da se formiraju novi pododbori. Demokrate su istovremeno poručile da neće raspravljati o zakonskim rješenjima koje su predložili članovi radnih grupa koje su funkcionisale tokom opozicionog bojkota. Oni su kazali da se radi o rješenjima fantomskih radnih grupa koje su predložili predstavnici vlasti. Rovčanin je ponovio da Demokrate neće prihvati ono što su uradile radne grupe jer “percipiraju da one uopšte nisu postojale”.

Predstavnici Demokrata do sada su Odboru, između ostalog, predložili uvođenje novih glasačkih listića, kazni za zloupotrebe državnih resursa, uvođenje naziva za sve ulice u Crnoj Gori, čišćenje biračkih spiskova od fantomskih birača, ukidanje donacija fizičkih lica političkim partijama i uvođenje obaveze da izborna lista mora obezbijediti potpise najmanje 0,5 odsto od ukupnog broja birača.

Demokratski front, čiji su predstavnici u međuvremenu napustili Odbor, predložio je uvođenje novog načina glasanja, dok je Demokratska partija socijalista predložila izmjene zakona koje se odnose na rad Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), formiranje odbora za praćenje i izvještavanje o političkim subjektima tokom izbornih kampanja kao i to da se iznos donacija fizičkih i pravnih lica poveća na pet i 20 hiljada eura.

Raonić: Manjkavosti u radu i krivica Delegacije EU

Pridruženi član Odbora iz NVO sektora Boris Raonić smatra da je u pripremu procesa izbornih reformi trebalo uložiti više energije prema ostalim partijama, a ne samo prema Demokratama. Raonić je agenciji MINA kazao da u radu Odbora postoje velike manjkavosti koje su “krivica Delegacije Evropske unije (EU) koja je vodila proces na liniji Demokrate – DPS”. “Nažalost, 24 poslanika i sedam parlamentarnih političkih partija nijesu dio tog procesa. U pripremu kompletnog procesa trebalo je uložiti malo više energije prema ostalim partijama, ne samo prema Demokratama“, smatra Raonić.

Prema njegovim riječima, i sama vlast trebalo je da radi mnogo više, jer se na jednoj od prethodnih sjednica Odbora moglo čuti da su o nekim veoma bitnim dokumentima koji su razmatrani, predstavnici nekoliko partija iz vlasti bili neinformisani. On smatra da pitanje izbornog zakonodavstva komplikuje pitanje tehničke vlade, o kojoj će biti riječi na današnjoj sjednici.

Kako je naveo, već je vidljivo da će Socijaldemokratska partija usloviti svoj budući rad uspostavljanjem neke vrste kontrolnog mehanizma, odnosno tehničke vlade, kako se to do sada zvalo. “Tako da je velika neizvjesnost u radu Odbora. Mislim da se u nekim stvarima možda i previše žuri, i sa jedne i sa druge strane prave se greške“, kazao je Raonić.

Damjanović: Zašto bježimo od otvorenih lista

Samostalni poslanik Aleksandar Damjanović optužio je članove Odbora da nijesu razmatrali njegov predlog o otvaranju izbornih lista, pune ravnopravnosti muškaraca i žena i individualnih kandidatura. Skupština Crne Gore juče je odbila da razmatra izmjene izbornog zakona koje je Damjanović predložio.

“U situaciji kada imamo nelegitiman rad jednog Odbora koji je formiran dilom između DPS-a i Demokrata, ne vidim zašto se bježi da raspravu obavimo u Skupštini i preispitamo neka rješenja. Opozicija je postavila 15. oktobar kao rok 15. a sada je novi rok sjutra. Biće interesantno ako ne bude priče o tehničkoj vladi kako će se odrediti kolege koje daju legitimet tom Odboru”, kazao je Damjanović.

Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović nije odgovorio na pitanje “Vijesti” šta je Odbor do sada konkretno uradio i da li je zadovoljn postignutim? Nije odgovoreno ni da li će izborne reforme biti završene do 15. novembra, s obzirom na to da se predstavnici opozicije izjašnjavaju da ne prihvataju sve što su uradile radne grupe Odbora.

Bonus video: