Gvozdenović: Za DPS tehnička vlada neprihvatljiva

Raško Konjević je kazao da će napustiti radni odbor i da će do 15. novembra sačekati ostatak opozicije da li će napustiti Odbor za izborne reforme
10260 pregleda 24 komentar(a)
Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.10.2019. 18:44h

Predsjednik Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Branimir Gvozdenović, kazao je da za Demokratsku partiju socijalista (DPS) nije prihvatljivo formiranje tehničke vlade.

On je poslaniku Rašku Konjeviću (SDP) rekao da se o tome konsultovao sa koalicionom kolegama.

"Pitanje tehničke vlade za DPS nije prihvatljivo. Ako dostavite zahtjev za njeno formiranje, imaćete jasan odgovor da je neprihvatljiva. Znaci li ovo da ćete pred svake izbore tražiti takvu vladu", kazao je Gvozdenović Konjeviću i rekao da opozicija uslovljava izborne reforme.

Konjević je kazao da će napustiti radni odbor i da će do 15. novembra sačekati ostatak opozicije da li će napustiti Odbor za izborne reforme.

"Prisustvovaću sjednicama Odbora zbog odluke za koju sam glasao. U radnim odborima neću učestvovati", kazao je on.

Konjević
Konjević(Foto: Luka Zeković)

Momo Koprivica iz Demokrata kazao je da Odbor ima obavezu da predloži način praćenja implementacije zakona. Ne bude li odbor ispunio obaveze, ima problem sa legalnošću.

"Demokrate neće glasati za zakone ako ne dogovorite model za implementaciju iza koga će stati opozicija. Ako kažete da vlada neće, treba da kažete koja je vaša odgovornost ukoliko je bude. I 2016. ste govorili da je neće biti, pa je bila", kazao je on.

Predrag Sekulić (DPS) je kazao da je poslije vlade izbornog povjerenja bio dogobor da se priznaju rezultati izbora, ali to opozicija nije učinila.

"Poslije tog lošeg iskustva, sada se ponovo pokreće pitanje tehničke vlade. To je nerealna priča i nemamo razlog da ulazimo u nove aranžmana. Situacija nije kao 2016. godine", kazao je Sekulić.

Samostalni poslanik Neđeljko Rudović kazao je da se dovodi u pitanje sve što je odbor uradio.

odbor
Sa sjednice(Foto: Luka Zeković)

"Nisam siguran da su koverte koje gurate i vanredno stanje na dan izbora evropski standard o kome pričate. Ako ste spremni da razgovarate, onda ne možete unaprijed reći da je bilo šta za vas neprihvatljivo. Svaki dogovor je besmislen ako se ne dogovorimo o mehanizmu koji će ga sprovoditi", kazao je on.

On je Gvozdenovića pitao da li pristaje da se razgovara o tehničkoj vladi, a ne o njenoj strukturi.

Genci Nimanbegu je rekao da je većini neprihvatljivo to što ponavlja opozicija.

"Jesmo za razgovor i on treba da bude otvoreniji. Danas i 2016. nisu iste, jer sada imamo stabilnu većinu’ kazao je on.

Konjević je pitao da li je vlast spremna da pokrene dijalog, a ne kakav će rezultat toga biti.

"Kada se prihvati dijalog da se sučele argumenti. Pošto je odgovor negativan, podnosim ostavku, a pošto sam glasao za pravila, dolaziću na sjednice, ali neću učestvovati u radu. Da vidimo ima li napretka do 15. novembra", kazao je on.

Gvozdenović mu je odgovorio da je politička odgovornost svakoga ko uslovljava.

"Ova je politicka odgovornost nije na onome ko ima stav o nekom imaginarnom predlogu. Imaćemo stav o bilo kom predlogu kada ga dostavite. Nema dijaloga o ovome kako vi vidite tehničku vladu", kazao je on.

"Što budete predložili stavićemo na dnevni red i zauzeti stav. Uslovljavanja nećemo prihvatiti", tvrdi Gvozdenović.

Rudović je kazao da će opozicija dostaviti predlog o tehničkoj vladi.

Radna tijela nisu dostavila nacrte zakona

Radna tijela Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nijesu danas dostavila prve nacrte zakona i drugih akata, kao što je bilo dogovoreno na prethodnoj sjednici.

Koordinatori radnih odbora danas predstavljaju izvještaj o radu tih tijela u prethodnom periodu.

odbor
Sa sjednice(Foto: Luka Zeković)

Kako je saopšteno, nije došlo do usaglašavanja nacrta najvažnijih akata, kao sto su zakoni o izboru odbornika i poslanika i o biračkom spisku, i u vezi sa rješenjem koje se odnosi na izbor članova sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Poslanik Genci Nimanbegu kazao je da je glavni razlog za nedostavljanje prednacrta akata nerealan vremenski rok.

On je ocijenio i da 15. novembar nije realan rok da Odbor za reformu izbornog zakonodavstva završi posao zbog kojeg je formiran.

Bonus video: