Abe: Japan želi da gradi još čvršće veze sa Crnom Gorom

Japanski premijer je, kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, rekao da će ta država nastaviti da pomaže ekonomske i socijalne reforme Crne Gore u cilju njene integracije
3117 pregleda 6 komentar(a)
Abe i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Abe i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 23.10.2019. 13:48h

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, sastao se danas u Tokiju sa premijerom Japana, Šinzom Abeom

Abe je, kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, zahvalio predsjedniku na prisustvu ceremoniji ustoličenja cara Naruhita, izuzetno važnom događaju za japanski narod.

Japanski premijer je, kako se navodi, istakao da Japan veoma cijeni odnose sa Crnom Gorom, sa kojom, kao prvom zemljom na Zapadnom Balkanu u procesu evropskih integracija, želi da gradi još čvršće veze, kao i da će ta država nastaviti da pomaže ekonomske i socijalne reforme Crne Gore u cilju njene integracije.

"Istovremeno, premijer Abe je zamolio za dalje snaženje okruženja koje će doprinositi jačanju ukupnih ekonomskih veza dvije države. Premijer Abe je ponovio podršku Japana ujedinjenoj Evropi i Zapadnom Balkanu koji teži članstvu u EU, u cilju jačanja stabilnosti regiona i međusobne saradnje", navodi se u saopštenju Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

Đukanović je, kako se navodi, kazao da za Crnu Goru i njega lično, prisustvo ceremoniji ustoličenja novog japanskog cara predstavlja veliku čast. Zahvalio je na izuzetnom gostoprimstvu i prijemu, uz puno uvjerenje da su redovni politički kontakti potrebni kako bi se obezbijedilo unapređenje prijateljskih odnosa Crne Gore i Japana.

"Pozdravio je prisustvo pojedinih renomiranih japanski kompanija u Crnoj Gori, čije dalje privlačenje ostaje jedan od prioriteta bilateralnih odnosa. Predsjednik je pozdravio novu inicijativu Japana prema zemljama Zapadnog Balkana i iskazao podršku njenom konceptu, uključujući odluku o imenovanju specijalnog ambasadora za Zapadni Balkan, u kojoj će Crna Gora nastaviti da bude veoma odgovoran partner japanskoj vladi", stoji u saopštenju.

Predsjednik je, dodaje se, naglasio interes za intenziviranje saradnje u oblasti nauke, tehnologije i inovacija i poboljšanje uslova za saradnju naučno-tehnoloških institucija, transfer znanja i tehnologija i obuku na prestižnim japanskih institutima.

"U tom kontekstu, Abe je izrazio otvorenost za iznalaženje novih sfera za zajedničko djelovanje, imajući u vidu da aktuelni sporazum koji reguliše saradnju u ovoj oblasti datira iz perioda bivše Jugoslavije, što, kako je zaključeno, treba inovirati, u duhu vremena i promijenjenom državnom kontekstu", navodi se u saopštenju.

Đukanović je pozdravio mogućnost otvaranja japanske ambasade u Podgorici, za šta će, prema riječima Abea, prvi korak biti jačanje kancelarije za vezu.

"Uputio je poziv premijeru da, u okviru jednog od narednih boravaka u Evropi, zvanično posjeti Crnu Goru, na šta je Abe uzvratio da bi želio da se upozna s ljepotama naše zemlje, o kojima je slušao", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: