Versma: EU nije dovoljno jasna sa Đukanovićem i Vučićem, oni su autokrate

“Smatram i da treba uvesti “probno članstvo”. Država bi postala članica EU i imala bi dvije godine za probu. Možda prve dvije godine ne bi imala pravo glasa, ali bi mogla da učestvuje na sjednicama i samitima. To bi moglo ohrabriti države koje su skeptične prema novim članicama, kao što je Francuska”
10443 pregleda 9 komentar(a)
Autokrate: Vučić i Đukanović
Autokrate: Vučić i Đukanović

Evropska unija (EU) treba bude agresivnija u pregovorima sa državama apadnog Balkana, tako što će unaprijediti proces kontrole reformi, ocjenio je Jan Marinus Versma sa holandskog Insitituta za međunarodne odnose.

On je za portal “Europian West Balkans” kazao da Brisel mora biti jasniji u odnosima sa predsjednicima Crne Gore i Srbije, Milom Đukanovićem i Aleksandrom Vučićem.

“Mislim da EU treba da bude agresivnija u pregovorima, a to je uloga Evropske komisije (EK). Takođe, moramo da budemo agresivniji prema elitama država kandidata i ne smijemo im dozvoliti da se provlače. Nismo dovoljno jasni sa Đukanovićem i Vučićem, a trebalo bi da budemo”, kazao je Versma.

On smatra da pored promjene načina nadgledanja reformi, treba povećati ulaganja u države kandidate. Brisel bi, smatra on, time utabao put ka demokratiji i vladavini prava.

“Smatram i da treba uvesti “probno članstvo”. Država bi postala članica EU i imala bi dvije godine za probu. Možda prve dvije godine ne bi imala pravo glasa, ali bi mogla da učestvuje na sjednicama i samitima. To bi moglo ohrabriti države koje su skeptične prema novim članicama, kao što je Francuska”, smatra on.

Versma je kazao da većina građana vidi problem u tome da Turska postane članica EU i da je to jedan od razloga što se protive proširenju.

On tvrdi da u Briselu smatraju da bi uvođenjem novih članica, koje vode autoritarni režimi, poremetili odnose u EU.

“Ako vidimo Vučića u Srbiji, on je na neki način autokrata. Đukanović u Crnoj Gori takođe. Edi Rama je takođe “veliki gazda” u Albaniji, dok je Zoran Zaev na neki način drugačijeg profila. Zato razumijem što postoji određeno oklijevanje da se ovakva vrsta lidera prihvati u EU, gdje već postoje problemi”, tvrdi Versma.

Bonus video: