Han: Očigledno Francuska trenutno ne želi nikakvo proširenje

Han je kazao da Emanuel Makron zahtijeva da se EU mora najprije interno razviti prije daljih koraka i da su taj stav zastupale i pojedine druge članice, ali da je njegov argument uvijek bio, u čemu nije jedini, da ove stvari treba da budu paralelne
1165 pregleda 1 komentar(a)
Han, Foto: Reuters, Reuters
Han, Foto: Reuters, Reuters

Evropski komesar Johanes Han oštro je kritikovao odbijanje početka pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ocjenjujući da su realno-političke posljedice za dvije države katastrofalne i da će biti mnogo potencijalne nestabilnosti u budućnosti.

Han je, u intervjuu agenciji APA, kazao da je otvoreno pitanje da li se radi o trajnom vetou Francuske.

"Iskreno rečeno, nakon odluke Savjeta EU, mi smo bespomoćni. Treba uvijek imati u vidu proporcije, da se 25 zemalja izjasnilo za", rekao je on, kritikujući princip donošenja jednoglasnih odluka u Savjetu EU, prije svega u spoljnoj politici, jer se to, kako ocjenjuje, pokazalo neefektivnim.

Han je kazao da Emanuel Makron zahtijeva da se EU mora najprije interno razviti prije daljih koraka i da su taj stav zastupale i pojedine druge članice, ali da je njegov argument uvijek bio, u čemu nije jedini, da ove stvari treba da budu paralelne.

"I jedno i drugo traje godinama i ako bismo sledili Makronovu liniju onda bi jedno išlo za drugim, a to bi u praksi dovelo do toga, po pitanju pristupne perspektive, da će ona uslijediti za 30 godina. To, međutim, nije nikakva perspektiva, a ni podsticaj za reforme", poručuje on.

Prije ljeta je, kako kaže, bio pun nade nakon posjete Makrona Beogradu, ali na jesen predsjednik Francuske se vratio svom stavu.

"Očigledno Francuska trenutno ne želi nikakvo proširenje", konstatovao je Han.

On smatra da je odlukom Savjeta EU stvoreno mnogo potencijalne nestabilnosti u budućnosti, dodajući da je nije radostan što nije mogao da završi svoj rad, posebno zato što se oko Sjeverne Makedonije intenzivno angažovao.

O njegovom potencijalnom nasledniku, mađarskom ambasadoru u EU Oliveru Varheliju, Han kaže da je "verzirani diplomata, koji sigurno može ispuniti svoju dužnost".

Bonus video: