Abazović: Opozicija mora razmišljati o alternativnom djelovanju

"Tehnička vlada je jedini garant da izborne zakone neće sprovoditi Veljović, Medenica, Stanković, Katnić", kazao je Abazović
3053 pregleda 2 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.10.2019. 15:02h

U Crnoj Gori ne postoje uslovi za fer izbore i opozicija mora razmišljati o alternativnom djelovanju, smatra predsjednik Građanskog pokreta (GP) URA, Dritan Abazović.

On je ocijenio da je Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva od samog početka klasična farsa.

"Način na koji je formiran, sistem rada, problemi koji su ga pratili, čovjek na njegovom čelu - sve to ukazuje na veliku neozbiljnost i unaprijed je osuđeno na propast", kazao je Abazović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, takva forma djelovanja imala je smisla prošle godine, kada je evropski komesar Johanes Han prihvatio predlog GP URA i Demokratske Crne Gore.

"Nakon velikih protesta i svih afera, naročito “Koverte”, njegova upotrebna vrijednost je značajno umanjena“, smatra Abazović.

Kako je naveo, Demokratska partija socijalista (DPS) je njegove kolege iz opozcije dovela na tanak led i natjerala ih da igraju po njenim pravilima, a da neki toga nisu ni svjesni.

"To znači da je odbor samo nastavak političke agonije koji ima za cilj da posvađa opoziciju i izgubi dragocjeno vrijeme. A to sve vodi još jednoj izbornoj prevari", kazao je Abazović.

Na pitanje da li smatra da bi svi opozicioni članovi trebalo da napuste Odbor nakon što je iz DPS-a saopšteno da je tehnička vlada neprihvatljivo rješenje, on je rekao da je trebalo svi to da urade još na prvoj sjednici.

Samo je, prema riječima Abazovića, trebalo pitati DPS da se izjasni ima li ili nema tehničke vlade.

"Ako bi odgovor bio kao svaki put do sada, trebalo je da kažu doviđenja! Tehnička vlada je jedini garant da izborne zakone neće sprovoditi Veljović, Medenica, Stanković, Katnić", kazao je on.

Ovako su, kako je naveo, potrošena još dva mjesaca.

"Ali u redu, kako god bilo, želim im puno sreće i u nastavku rijalitija. Zadovoljan sam sto je URA odmah uvidjela o čemu se radi. To stvarno nije ni bilo teško“, dodao je Abazović.

Upitan kako će na rad Odbora uticati napuštanje članova iz Demokratskog fronta, kao najjačeg opozicionog subjekta, Abazović je rekao da se ne bi bavio odlukama drugih kolega.

"Samo ću podsjetiti da su oni prvi ušli u Odbor još kad se formirao 2018. Trebalo im je cijela godina da shvate da to nema nikakvog smisla i da Gvozdenović rukovodi idejom nove izborne prevare. Nadam se da će ostalim kolegama bitipotrebno manje vremena da dođu do istog zaključka", kazao je Abazović.

Na pitanje kako ocjenjuje dinamiku rada odbora, naročito u svjetlu činjenice da su prvi lokalni izbori već na proljeće, a parlamentarni krajem naredne godine, on je istakao da u Crnoj Gori ne postoje uslovi za fer izbore, i da opozicija mora razmišljati o alternativnom djelovanju.

"Ko god pristane na farsu, saučesnik je u zločinu protiv državnih inetresa Crne Gore i njenih građana. Nadam se da će to shavtiti svi akteri na opozicionoj sceni. U suprotnom, postaće jasno da su neki od njih u dilu sa vladajućom strankom“, naveo je Abazović.

On smatra da Odbor neće uspjeti da do 15. novembra završi posao zbog kojeg je formiran.

"Sve što može Odbor da uradi do tada je da simulira nekakve aktivnosti i ispunjava medijski prostor. Bez mehanizma sprovođenja, svaki zakon je mrtvo slovo na papiru. Džaba i najsavršenji zakoni ako nema ko da ih sprovodi", zaključio je Abazović.

Bonus video: