Danilović: Tvrdoglavnost kolega iz opozicije dovela nas je u političku jamu

"Ovako glupu politiku, naivnu i kratkovidu, neće platiti političke elite - platiće je građani koji su nam dali povjerenje 2016. godine", kazao je poslanik UCG
2200 pregleda 4 komentar(a)
Danilović, Foto: Boris Pejović
Danilović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.10.2019. 15:48h

Odbijanje i razgovora o tehničkoj vladi logična je posljedica načina na koji funkcioniše skupštinski Odbor za izborne reforme od novembra prošle godine, a predsjednik tog parlamentarnog tijela, Branimir Gvozdenović, nije uradio ništa što nije bilo očekivano još u julu, kazao je poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović.

"Vjerovati DPS-u na riječ veći je zločin protiv demokratije nego dragovoljno preći na njegovu stranu. UCG je, eto, prije skoro godinu odbila da uđe u to radno tijelo naslikavsi svima kako će se stvari odvijati bez garancija o tehničkoj vladi. Nažalost pogodili smo do detalja. Nažalost, nije nas vrijeme demantovalo. Izgubili smo cijelu godinu, ništa. Tvrdoglavost naših kolega iz opozicije koji vjeruju da sve znaju i da mogu da se lukave sa DPS-om, dovela nas je u bezizlazan položaj i političku jamu iz koje se dan ne nazire. Ovako glupu politiku, naivnu i kratkovidu, neće platiti političke elite - platiće je građani koji su nam dali povjerenje 2016. godine. Istrajali smo na svojim stavovima ne da bi bili u pravu, nego zato što nećemo po hiljaditi put u istu zamku onih koji vladaju drzavom na matrici jednopartizma od '45. godine do danas", navodi Danilović.

Sada, kako je rekao, u UCG očekuju plan od kolega "kojima naše molbe nisu dolazile do ušiju".

"UCG pita; šta planirate, uvažene kolege, da ponudimo građanima kao rješenje? Šta i kada? Jeste li spremni da pozovete na objedinjavanje cjelokupne opozicije, na razumno tvrdu i principijelnu politiku, na ultimatum DPS-u u korist slobode i građanske pravde, na bojkot svih budućih izbora bude li do kraja zavladao ovaj jednopartijski cirkus", dodaje Danilović.

UCG, kako ističe, očekuje poziv za sve, bez uslovljavanja.

"Očekujemo da nas povedete tim nama nepoznatim stazama iznenađenja i pobjede nakon tvrdoglavog srljanja u dogovaranje sa DPS-om bez ikakvih garancija. Očekujemo da nas ne vrijeđate zato što smo bili u pravu i sasipali vam istinu u oči. Ne očekujemo ni izvinjenje za laži o nama jer ste bili svjesni da smo kao ozbiljni ljudi govorili ono što zna svaki ozbiljan čovjek u Crnoj Gori. Ne očekujemo da analiziramo godine i dane koji su prošli u jalovim i nepametnim akcijama. Očekujemo da nam kažete kako dalje i mi ćemo vas podržati bude li u pitanju razuman predlog - podrzaćemo vas kao da se radi o najzrelijim političkim vođama ikad", kazao je Danilović.

Smatra da se ništa neće promijeniti na gore jer je cjelokupna opozicija, kako ocjenjuje, izgurana na marginu "i države i državne politike".

"Drage kolege opozicionari. Ne uradimo li pod hitno nešto, brojeći danima i u nekoliko nedjelja, ne moramo se više ni sastajati ni dogovarati. Nepromjenjiva DPS struktura se ne odobrava na ustupke, moguće je samo primorati ih - i njih i njihove partnere gdje god bili. Ako nema fer uslova za poštene izbore, a nema ih bez tehničke vlade, onda ih obavijestimo da će dobiti organizovani bojkot, da ćemo verifikovati jednopartizam pa neka uživaju svi koji su sasluzni za takvu sramotu. Neka i međunarodna politička elita shvati da nakon tri decenije bespomoćnosti ne pristajemo da budemo statisti u sapunici o demokratskom porađanju države i njenih institucija, i pride da budemo izgovor za žmurenje briselske demokratije na apsolutizam koji se ovdje ukorijenio kao nigdje drugo. Ništa se neće promijeniti na gore jer cjelokupna opozicija je izgurana na marginu i države i državne politike. Ili budimo hrabri ili se samoukinimo", zaključio je Danilović.

Bonus video: