DF traži prisustvo Katnića kada se bude raspravljalo o skidanju imuniteta Medojeviću

Nema roka u kome Škrelja mora da zakaže sjednicu, DF očekuje Katnića na odboru. SDP neće podržati skidanje imuniteta i ocjenjuju da je zahtjev besmislen
5255 pregleda 5 komentar(a)
Slavoljub Stijepović i Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković/Boris Pejović
Slavoljub Stijepović i Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković/Boris Pejović

Poslanici Demokratskog fronta tražiće da na sjednicu Administrativnog odbora, na kojoj će se raspravljati o skidanju imuniteta njihovom kolegi Nebojši Medojeviću, dođe i glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, rečeno je “Vijestima” u DF.

On je tražio skidanje imuniteta Medojeviću jer je navodno 2014. postao član kriminalne grupe biznismena sa potjernice Duška Kneževića, od koga je uzeo 10.000 eura “prljavog novca”. To je novac, tvrdi SDT, nezakonito stečen fiktivnom prodajom hotela “Princess” u Baru firmi “Kaspia property holding limited” iz Dubija.

Predsjednik Administrativnog odbora Ljuiđ Škrelja rekao je da će sjednicu zakazati u skladu sa Poslovnikom, koji ne precizira rok za to. Jedino ako to zahtjeva predsjednik Skupštine, rok je sedam dana.

Medojevićevi pravni zastupnici juče su izvrgli ruglu zahtjev za skidanje imuniteta poslaniku: “Prosto smo ostali nijemi sa osjećajem dubokog stručnog prezira na ovako primitivnu i očigledno nerazumu konstrukciju lišenu svake logike”, navodi se u saopštenju Dražena Medojevića, Ivana Šebeka i Dušana Radosavljevića.

Administrativni odbor ima 11 članova, sedam je iz vladajuće koalicije, tri iz DF-a i jedan iz SDP. Ta partija, kako je juče rečeno “Vijestima”, neće dati “legitimitet i dozvolu za progon” Medojevića.

“U zahtjevu za skidanje imuniteta GST, između ostalog, tvrdi da je aktuelni sekretar predsjednika Crne Gore (Slavoljub Stijepović) član iste organizovane kriminalne grupe kojoj, kako tvrdi u zahtjevu za skidanje imuniteta, pripada i opozicioni poslanik. Dakle, ili tužilaštvo umjesto borbe protiv kriminala izlazi pred Skupštinu sa besmislicama, ili je ipak situacija još gora i Tužilaštvo je u pravu - lideri i vlasti i opozicije pripadaju istoj kriminalnoj grupi”, kazao je potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović juče je tokom skupštinske rasprave o izmjenama zakona o saobraćaju pozvao poslanike manjinskih partija da ne podrže skidanje imuniteta. On je, obraćajući se ministru saobraćaja Osmanu Nurkoviću (BS) kazao da bez dva poslanika te partije u Skupštini nema parlamentarne većine.

Medojević je prije nekoliko dana saopštio da očekuje da poslanici partija manjinskih naroda neće podržati skidanje imuniteta:

“Oni su na svojim leđima osjetili šta znači tužilački progon u akcijama ‘Lim’ i ‘Orlov let’”.

Advokat Dražen Medojević kazao je “Vijestima” da u zahtjevu SDT nema elemenata bića krivičnog djela, niti može biti objašnjeno nešto što se nije ni desilo. “Nema te radnje, naravno da nema... To je na vještački način dodavano u okviru cjelokupnog sadržaja tog optužnog akta u vezi sa tom navodnom kriminalnom grupom. Iluzorno je baviti se time. Lako je vidljivo i čitljivo da to ne postoji. Iz kojih tokova potiče taj novac, koji bi motiv bio Medojevića da 10.000 eura prljavog novca stavlja u legalne tokove, i na koji način je on stavio taj novac u legalne tokove”, kazao je Medojevićev advokat.

Iz Opštinskog odbora PzP-a Budva saopšteno je da im se u prethodnih tri dana priključilo 20 novih članova.

"Jedan od glavnih razloga je i beskompromisna borba našeg predsjednika Nebojše Medojevića”, navode u saopštenju iz PzP.

Odbrana: Novi Sinđelić ismijava institucije

Medojevićev advokatski tim juče je saopštio da je zanimljiva i konstrukcija i sastav kriminalne organizacije u kojoj se Medojević nalazi, a u kojoj su sve pripadnici DPS-a. Advokati navode da zahtjev za skidanje imuniteta SDT-a ubacuje Medojevića u neprirodan i neodrživ kontekst, “sa jasnom i neskrivenom željom da na taj način izvrši sistemsku odmazdu nad njim, a za račun političkih nalogodavaca”.

“Ključni dokaz za ove paušalne optužbe je novi svjedok saradnik. Za razliku od svjedoka saradnika u predmetu za pokušaj terorizma Saše Sindjelića, osobe sa istorijom psihičkih bolesti, sada je izbor pao na vozača okrivljenog Duška Kneževića, bivšeg pripadnika policije”, navodi se u saopštenju.

Oni aludirraju na Vlatka Rašovića, kome je potvrđen status svjedok saradnika, i koji je u ovom predmetu, tvrdi SDT, prenio novac od Kneževića do hotela “Premijer”, gdje ga je navodno preuzeo Medojevićev vozač.

Advokati objašnjavaju da način na koji SDT navodi razloge da Skupština odobri pokretanje krivičnog postupka protiv Medojevića predstavlja ismijavanje te institucije i pokušaj da se sa nedopustivom dozom proizvoljnosti može pokrenuti postupak protiv bilo koga, uključujući i poslanike Skupštine i tako se najgrublje krši Ustav. “SDT se na ovaj način, očigledno, stavlja u poziciju iznad Ustava i zakona ove zemlje, a naravno i Skupštine Crne Gore”.

Bonus video: