Hajduković: Iskoristimo šansu koju je stvorio DF

On je kazao da je ljudski griješiti i izvinio se što nije vjerovao da će DF donijeti tako konstruktivnu odluku
52 pregleda 8 komentar(a)
Dragan Hajduković
Dragan Hajduković
Ažurirano: 06.03.2018. 14:55h

Odluka Demokratskog fronta (DF) da odustane od kandidature Andrije Jovićevića stvorila je šansu da opozicije izabere nestranačkog predsjedničkog kandidata i ona se ne smije propustiti, poručio je naučnik Dragan Hajduković koji je najavio kadidaturu za predsjedniče izbore.

On je kazao da je želja građana za promjenama toliko velika da bi složno i mudro podržan nezavisni predsjednički kandidat „zbrisao“ kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) u prvom krugu sa deset odsto razlike.

„Da je došlo vrijeme kada DPS kandidat može biti pobijeđen, pokazao je Lekićev rezultat na prethodnim izborima, a na ovim izborima želja građana za promjenama je još mnogo veća“, naveo je Hajduković.

On je kazao da je bio ogorčen dvomjesečnim neuspjehom opozicije da postigne dogovor, koji je, kako je rekao, bio nadohvat ruke poslije odluke Demokrata da dogovor olakšaju povlačenjem svoga kandidata.

Do danas je, navodi Hajduković, izgledalo da nema šanse i da je opozicija definitivno i neoprostivo iznevjerila građane.

„Današnja velika odluka DF-a da odustanu od kandidature Jovićevića i pozovu opoziciju da se u minut do dvanaest ipak izabere nezavisni kandidat je otvorila nadu i stvorila šansu koja se ne smije propustiti“, ocijenio je Hajduković.

On je kazao da je ljudski griješiti i izvinio se što nije vjerovao da će DF donijeti tako konstruktivnu odluku.

Hajduković je dodao da je posle današnje odluke Fronta, moguće da se održi zajednička sjednica 39 poslanika opozicije na kojoj bi dvotrećinskom većinom bio izabran zajednički nezavisni kandidat.

„Sa nadom da će ova poslednja šansa biti iskorišćena pozivam sve opozicione partije i poslanike da do kraja ove sedmice održe zajedničku istorijsku sjednicu i donesu odluku“, naveo je Hajduković.

On je podsjetio da je ranije predložio da se napravi lista nezavisnih kandidata, koje predloži najmanje pet opozicionih poslanika, i da Opoziciona Skupština, najmanje dvotrećinskom većinom, glasanjem izabere nekoga sa te liste.

Bonus video: