Našli kršenje kod Đeljošaja, ali odbili da prevedu

Iz ASK-a navode da se Đeljošaj služi crnogorskim i da mu zato nisu slali dokumenta na albanskom
3858 pregleda 5 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Zoran Đurić
Đeljošaj, Foto: Zoran Đurić

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj prekršio Zakon o sprečavanju korupcije. Odluka se odnosi na period kada je istovremeno bio odbornik u tamošnjoj skupštini i državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, a iz ASK su kazali da je on po Zakonu trebalo u roku od 30 dana da podnese ostavku na jednu od dvije pozicije, ali da to nije uradio.

U odluci se navodi da je lider Albanske alternative tražio da mu se dokumentacija u vezi sa ovim slučajem dostavi na maternjem jeziku, što su iz Agencije odbili.

Iz ASK su istakli da je po Zakonu o upravnom postupku propisano da javnopravni organ upravni postupak vodi na crnogorskom i da je dužan da osigura prevođenje ako stranka ne zna jezik. Ukazali su i na ekonomičnost.

“Naime, kako je imenovani nosilac javne funkcije, te da je u pređašnjoj komunikaciji sa Agencijom, korišćen crnogorski jezik, a i svi obrasci izvještaja o prihodima i imovini imenovanog javnog funkcionera su popunjavani na crnogorskom, logičan je zaključak da se služi crnogorskim”, stoji u obrazloženju koje potpisuje pomoćnik direktora Savo Milašinović. Đeljošaj je “Vijestima” kazao da se pozvao na ustavno pravo na upotrebu službenog jezika.

ASK je objavila i odluku da je šef Sekretarijata za finansije i budžet u Opštini Ulcinj Sead Osmanović prekršio Zakon jer je istovremeno bio ovlašćeni zastupnik firme “Montenegro investment corporation”. U obrazloženju stoji da je Osmanović kazao da je firmu osnovao kao student u okviru projekta sa fakulteta kako bi se u praksi upoznali sa procedurom osnivanja i da ona nije uopšte poslovala.

“Istakao je da čim je primio poziv ASK, da je pokrenuo proceduru likvidacije firme, a da ranije to nije učinio jer je mislio da firma više ne postoji”.

Po Zakonu, oni će biti kažnjeni do 2.000 eura.

Bonus video: