Đukanović: Razvoj Emirata je inspiracija za ono što želimo da uradimo u Crnoj Gori

Đukanović je ocijenio da je za deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i UAE, urađeno mnogo na pospješivanju odnosa i učvršćivanju prijateljstva
1938 pregleda 3 komentar(a)
Romatihi i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Romatihi i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) spremni su za produbljivanje saradnje u obrazovanju i boravak crnogorskih studenata na univerzitetima te države, saopšteno je u razgovoru crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i ambasadora UAE, Abdulsalama Hareba Obaid Al Romaithija.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, primio ambasadora u oproštajnu posjetu i zahvalio mu na intenzivnom doprinosu stabilnom i dinamičnom razvoju odnosa dvije države.

On je ocijenio da je za deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i UAE, urađeno mnogo na pospješivanju odnosa i učvršćivanju prijateljstva.

Prema riječima Đukanovića, kvalitetu saradnje značajno je doprinio intenzivan politički dijalog i razmjena posjeta na visokom nivou.

„Takva dinamična razmjena političkih stavova između zvaničnika obostrano je korisna, na liniji sličnih iskustava u turbulentnim regionima i posvećenosti miru i stabilnosti“, kazao je Đukanović.

On je istakao važnost investicione saradnje za šta, kako je naveo, postoji veliko interesovanje UAE.

„Imajući u vidu da je razvoj Emirata inspiracija za ono što želimo da uradimo u Crnoj Gori“, naglasio je Đukanović.

U razgovoru je ocijenjeno da će dobra prilika za prezentaciju crnogorskih potencijala i strategije održivog razvoja biti svjetska izložba EXPO koja se održava u Dubaiju naredne godine.

Romaithi je, kako je saopšteno, ukazao na veliki potencijal Crne Gore kao investicione destinacije i ponudio lični angažman u njenoj promociji na predstojećem EXPO-u.

Ocijenjeno je i da u narednom periodu treba raditi na snaženju ugovorne baze, u oblasti kulture i turizma.

„Potvrđena je spremnost za produbljivanjem veza u obrazovanju i boravak naših studenata na Univerzitetu UAE i Kalifa univerzitetu za 16 stipendista master studija tehničkih nauka“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: