Vujanović: Crna Gora maksimalno posvećena EU integracijama

Predsjednik je iskazao visoko poštovanje tradicionalno prijateljskih odnosa Crne Gore i Bugarske, koji se u kontinuitetu potvrđuju intenzivnim sustretima na državnom nivou
5 komentar(a)
Filip Vujanović bugarska delegacija, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Filip Vujanović bugarska delegacija, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 06.03.2018. 16:41h

Crna Gora je maksimalno posvećena evropskim integracijama, poručio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović, konstatujući da je model individualnog pristupa efikasan i u skladu sa odgovornostima koje svaka od država aspiranta za članstvo mora imati.

Vujanović je danas primio delegaciju Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Bugarske, na čelu sa predsjednicom Odbora gospođom Džemom Grozdanovom.

Kako je saopšteno iz Vujanovićevog kabineta, on je iskazao visoko poštovanje tradicionalno prijateljskih odnosa Crne Gore i Bugarske, koji se u kontinuitetu potvrđuju intenzivnim sustretima na državnom nivou.

„Saopštio je zahvalnost Bugarskoj na iskrenom zalaganju na ubrzanju pristupa Evropskoj uniji (EU) država Zapadnog Balkana, koje je prioritet njenog predsjedavanja Savjetom EU“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Vujanović ukazao na širok prostor unaprjeđenja saradnje između dvije države, posebno na planu ekonomije, i spremnost Crne Gore na puni angažman u tom pogledu.

On je naglasio važnost parlamentarne saradnje i iskazao zahvalnost Narodnoj skupštini Bugarske na podršci pristupnom procesu Crne Gore.

„Istako je odlučnost i maksimalnu posvećenost Crne Gore evropskim integracijama, konstatujući da je model individualnog pristupa efikasan i u skladu sa odgovornostima koje svaka od država aspiranta za članstvo mora imati“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se Grozdanova saglasila sa ocjenom bilateralnih odnosa i potrebom unaprjeđenja ekonomske saradnje, i čestitala Crnoj Gori na dostignućima u evropskim integracijama, konstatujući da je veliki dio posla već urađen.

Grozdanova je ocijenila da je Crna Gora stabilizirajući faktoro u regionu, i da je njeno članstvo u NATO veliki doprinos u tom pogledu.

„Ukazala je na nastojanja Bugarske da EU samit, koji će se održati u Sofiji u maju, ishoduje konkretne stavove za svaku državu Zapadnog Balkana u cilju efikasnog procesa proširenja EU na Zapadni Balkan“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: