PREDLOG UTVRĐEN PETOG MARTA

Odbor sjutra o predlogu za upućivanje dva vojnika u misiju u Iraku

Podsjeća se da je Zakonom propisano da o upotrebi jedinica VCG u međunarodnim misijama odlučuje Skupština Crne Gorem na osnovu predloga Savjeta za bezbjednost i odbranu
729 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odbor za bezbjednost i odbranu razmatraće sjutra Predlog odluke o upućivanju dva pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u NATO misiju u Iraku (NMI).

Taj predlog utvrdio je 5. marta Savjet za bezbjednost i odbranu, čiji je predsjednik Milo Đukanović.

Ministarstvo odbrane, kako se navodi, odrediće pripadnike VCG, trajanje rotacije - smjene, izvršiti pripremu, obuku i opremanje, pratiti i koordinisati angažovanje u misiji NMI.

Podsjeća se da je Zakonom propisano da o upotrebi jedinica VCG u međunarodnim misijama odlučuje Skupština Crne Gorem na osnovu predloga Savjeta za bezbjednost i odbranu.

Kako se navodi, nakon priključenja Crne Gore Sjevernoatlantskoj alijansi stekli su se usiovi da se pojača vojno pnsustvo Crne Gore u okviru NATO vođenih međunarodnih misija i operacija.

„Ministarstvo odbrane i Generalštab su izvršili analizu i procjenu mogućnosti angažovanja pripadnika VCG u misiji NMI i zaključili da, u skladu sa trenutnim kapacitetima i obimom preuzetih međunarodnih obaveza, možemo uzeti učešće u misiji NMI angažovanjem do dva štabna podoficira“, kaže se u obrazloženju.

Ocjenjuje se da za Crnu Goru učešće u misijama znači kredibiiitet u međunarodnoj zajednici, jer kroz aktivno učešće i doprinos pokazuje odgovornost i svijest o potrebi očuvanja bezbjednosti u svijetu.

„Za VCG učešće u misijama znači razvoj interoperabilnosti i sposobnosti, sticanje novih znanja i naučenih lekcija koje se kasnije primjenjuju u obuci jedinica. U VCG već imamo oko 24 odsto pripadnika koji su bili angažovani u nekoj od misija, što je doprinijelo da proces dostizanja interoperabilnosti i razvoja sposobnosti bude brži i efikasniji“, navodi se u obrazloženju.

Ističe se da za pripadnike VCG učešće u međunarodnim misijama predstavija profesionaini izazov, priliku da se pripremaju za rad u multinacionalnom okruženju i u realnim usiovima i da razmjenjuju iskustva sa kolegama iz oružanih snaga drugih država.

Preporučujemo za Vas