DRI: DPS poslovala u skladu sa zakonom

Revizijom pravilnosti utvrđeno je da je subjekt revizije finansijske i druge radnje uskladio u svim bitno materijalnim aspektima sa zakonskim i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju
65 pregleda 2 komentar(a)
DPS logo
DPS logo
Ažurirano: 22.06.2018. 10:52h

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj Demokratske partije socijalista (DPS) i na usklađenost poslovanja te stranke sa zakonskom regulativom.

DRI je objavila Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja DPS-a za prošlu godinu.

„Nadležni Kolegijum u sastavu senatora Nikole Kovačevića i Branislava Radulovića izrazio je pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj i pozitivno mišljenje na usklađenost poslovanja sa zakonskom regulativom“, saopšteno je iz DRI.

Finansijskom revizijom je, kako se navodi, utvrđeno da je Godišnji finansijski izvještaj DPS-a za prošlu godinu u svim bitno materijalnim aspektima sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja.

Revizijom pravilnosti utvrđeno je da je subjekt revizije finansijske i druge radnje uskladio u svim bitno materijalnim aspektima sa zakonskim i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju.

DPS je prošle godine prihodovala 2.913.384 EUR, rashoda je imala 2.916.083 EUR, što znači da finansijski gubitak iznosi 2.699 EUR.

Iskazani gubitak tekuće godine uvećan je za 2,79 hiljade po osnovu plaćenih poreskih obaveza na prihode ostvarene od drugih djelatnosti partije, tako da je ukupni gubitak u konsolidovanom bilansu iznosio oko 5,5 hiljada.

Vladajuća stranka je prošle godine iz državnog budžeta dobila oko 1,7 miliona, od čega za finansiranja redovnog rada partije 1,58 miliona, a za finansiranja rada poslaničkog kluba 132,6 hiljada.

Iz budžeta lokalnih samouprava dobila je 888 hiljada, od priloga 94,8 hiljada, članarina 132 hiljade EUR, dok je od zakupa zaradila 38,7 hiljada EUR, a od ostalih poslovnih i finansijskih prihoda više od 490 hiljada.

Od ukupno iskazanih prihoda, na prihode za redovno poslovanje odnosi se iznos od 2,77 miliona EUR,a na prihode za finansiranje izbornih kampanja 137,7 hiljada.

Na žiro račun DPS-a je iz državnog budžeta uplaćeno više od 70 hiljada EUR, koje je partija shodno Koalicionom sporazumu o saradnji i Aneksu Sporazuma prenijela Liberalnoj partiji, i to po osnovu osvojenog poslaničkog mandata 45,2 hiljade EUR i po osnovu finansiranja zaposlenih u poslaničkom klubu 25 hiljada EUR.

Revizijom je utvrđeno da su u Glavnoj knjizi Državnog trezora, osim prihoda za finansiranje redovnog rada DPS-a i i finansiranje zaposlenih u poslaničkom klubu, evidentirani i prihodi naplaćeni od opština preko Uprave za imovinu shodno ugovorima o cesiji u iznosu od 155,6 hiljada EUR, koji su u poslovnim knjigama DPS-a evidentirani kao prihodi iz budžeta lokalnih samouprava.

Evidentirano je i 2,1 hiljada EUR prihoda po osnovu refundacije zarade od Fonda za zdravstveno osiguranje po osnovu bolovanja dužeg od 60 dana, kao i 32,4 hiljada EUR prihodi od članarina.

Ostali prihodi, od 490 hiljada EUR, odnose se na prihode od refundacija zarada od s Fonda za zdravstveno osiguranje po osnovu bolovanja dužeg od 60 dana (10,2 hiljade EUR), po osnovu otpisa obaveza iz ranijeg perioda (30,1 hiljada EUR), od prodaje imovine (1,37 hiljada EUR) i na prihode od kamate na oročena sredstva na žiro računima. (449,8 hiljada EUR).

DPS je prošle godine utrošila 2.916.083 EUR, od čega na troškove režijskog, kancelarijskog i ostalog materijala 88,4 hiljade, na gorivo i električnu energiju 182,8 hiljada, na vodu i komunalne usluge više od hiljadu.

Za troškove bruto zarada i doprinosa isplaćeno je oko 1,25 miliona EUR, za naknade po ugovorima 111,4 hiljade, a za službena putovanja, pomoć i kotizaciju više od 151 hiljadu EUR.

DPS je za troškove mobilnih telefona, PTT usluga i prevoza izdvojila 154 hiljade, za nabavku osnovnih sredstava, investicionog i tekućeg održavanja 104,6 hiljada, za zakup 77,2 hiljade, dok je za reklame isplaćeno 276,7 hiljada.

Tu partiju su istraživanja koštala 83,4 hiljade EUR, usluge štampe i fotografisanja nešto više od 208 hiljada, obezbjeđenja i registracije vozila 12 hiljada, troškove amortizacije i rezervisanja 133,6 hiljade EUR.

Za troškove usluga izdvojeno je 23,6 hiljada EUR, troškove reprezentacije 19,7 hiljada, ostale troškove 37,5 hiljada i troškove iz ranijeg perioda 2,2 hiljade EUR.

Od ukupno iskazanih troškova partija je za izborne kampanje potrošila 151,3 hiljade EUR.

Revizijom je utvrđeno da troškovi izbornih kampanja nijesu prešli iznos novca koji je utvrđen Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Bonus video: