Damjanović: Vučinić bio spreman da podnese žrtvu za svoju riječ

On je kazao da se sportski, bokserski ring Vučinića, koji ga je naučio principima fer pleja, poštovanja protivnika, plemenitosti i hrabrosti, nastavio u njegovoj političkoj borbi
5536 pregleda 2 komentar(a)
Sa komemoraitvne sjednice, Foto: Igor Sljivančanin
Sa komemoraitvne sjednice, Foto: Igor Sljivančanin
Ažurirano: 28.10.2019. 19:05h

Janko Vučinić je bio od onih koji nijesu uzmicali, nijesu pravili kompromis, koji su vjerovali i bili spremni da podnesu žrtvu za svoju riječ i svoja uvjerenja, saopštio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Damjanović je, na komemorativnoj sjednici u Skupštini Crne Gore povodom smrti Vučinića, rekao da je on srcem ušao u političku arenu.

"Svaka njegov bitka bila je bespoštedna i predavao joj se do kraja, snažno i iskreno sa vjerom da ovdje mora i može biti bolje, jer to, kako je Janko znao često da kaže, ovaj narod zaslužuje", rekao je Damjanović.

Aleksandar Damjanović
Damjanović na komemorativnoj sjednici(Foto: Igor Sljivančanin)

On je kazao da se sportski, bokserski ring Vučinića, koji ga je naučio principima fer pleja, poštovanja protivnika, plemenitosti i hrabrosti, nastavio u njegovoj političkoj borbi.

Povezani članci

25. Oktobar 2019.

Preminuo Janko Vučinić

"Takav Janko nije ni mogao, ni htio da okrene glavu od problema svojih radnika, ne libeći se, da bez imalo straha, predvodeći ih, u lice kaže bahatim moćnicima da se ne može gaziti po životima i pravilma željezaraca", naveo je Damjanović.

On je rekao da Vučinić nije bio od onih koji su se borili radi borbe i onih za koje je bi cilj opravdao sredstvo.

Komemorativna sjednica
Sa komemorativne sjednice(Foto: Igor Sljivančanin)

"On je bio od onih koji nijesu uzmicali, nijesu pravili kompromis, koji su vjerovali i bili spremni da podnesu žrtvu za svoju riječ i svoja uvjerenja", rekao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, Vučinić se sedam godina kalio u Sindikatu Željezare Nikšić, a onda je svoje ideje prenio u Skupštinu Crne Gore.

"Sedam godina je Janko Vučinić, inženjer metalurgije, kao poslanik ovoga doma, iz ovih klupa jasno i odlučno govorio u ime onih koji su ostali bez posla, bez fabrika, onih koji su nestajali kao društveni sloj, izgubljenih u beskrajnoj tranziciji u kojoj smo svi po nešto izgubili", naveo je Damjanović.

Damjanović je kazao da ostaje sjećanje na jednog dobrog čovjeka koji nije pristajao na podjele.

"Bila mi je privilegija poznavati te i sarađivati sa tobom", poručio je Damjanović.

Bonus video: