Za konsultante 30.000 mjesečno

DPS za konsultantske usluge mjesečno dobija 13.625 eura, DF 7.247, Demokrate 3.500, SDP i Bošnjačka stranka po 2.000 eura
0 komentar(a)
DPS, Foto: Savo Prelević
DPS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.03.2018. 19:38h

Skupština Crne Gore parlamentarnim partijama mjesečno isplaćuje 30.000 eura za konsultantske usluge, odnosno za plate sekretara poslaničkih klubova i stručne konsultante stranaka. To je, kako se navodi, 360.000 eura na godišnjem nivou.

Analitička kartica Skupštine za prvu polovinu februara pokazala je da najviše novca za konsultantske usluge dobija Demokratska partija socijalista (DPS) kojoj se mjesečno isplaćuje 13.625 eura. Demokratskom frontu (DF) isplaćuje se ukupno 7.247 eura, odnosno 3.221 euro Novoj srpskoj demokratiji, 2.014 eura Pokretu za promjene (PzP), 1.610 eura Demokratskoj narodnoj partiji (DNP) i 402 eura Radničkoj partiji (RP).

Kako se navodi, Demokratskoj Crnoj Gori se za konsultantske usluge mjesečno uplati 3.500 eura, Socijaldemokratskoj partiji (SDP) i Bošnjačkoj stranci (BS) po 2.000 eura, dok Socijaldemokrate dobijaju 1.625 eura za konsultantske usluge.

Iz Skupštine su “Vijestima” kazali da se novac isplaćuje poslaničkim klubovima a ne direktno konsultantima, navodeći da zato nemaju odgovor na pitanje kakve su konsultantske usluge u pitanju i ko su konsultanti. Navode i da se dio novca, koji se daje poslaničkim klubovima, dijeli na jednake djelove, dok se drugi dio isplaćuje na osnovu broja poslanika.

“Odlukom o utvrđivanju visine, načina i postupka namjenske potrošnje sredstava opredijeljenih klubovima poslanika za angažovanje sekretara i stručnih konsultanata klubova utvrđuju se visina, način i postupak kontrole namjenske potrošnje sredstava koja se opredjeljuju klubovima poslanika za angažovanje sekretara, odnosno stručnog konsultanta kluba. Članom 2 te odluke, propisano je da se visina sredstava za angažovanje sekretara i stručnih konsultanata u klubu poslanika utvrđuje, na mjesečnom nivou, u iznosu od 30.000 eura, i da se sredstva raspoređuju na način što se 10 odsto od ukupnog iznosa raspoređuje na jednake iznose, a preostali dio srazmjerno broju poslanika u klubu. Novac ne isplaćuje direktno konsultantima, već klubovima poslanika”, kazali su iz parlamenta.

Poslovnik Skupštine propisuje da klub poslanika ima određeni broj stručnih konsultanata koje plaća Skupština, ali se u njemu ne precizira koliko konsultanta poslanički klubovi mogu angažovati.

Bonus video: