Veliko provjetravanje u DPS-u poslije izbora

Vladajuća partija danas ima sjednicu Glavnog odbora, završava pripreme za kongres.
8876 pregleda 6 komentar(a)
Ostaju na pozicijama u partiji: Đukanović i Marković, Foto: Filip Roganović
Ostaju na pozicijama u partiji: Đukanović i Marković, Foto: Filip Roganović

Veće kadrovske promjene u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) ne treba očekivati uoči stranačkog kongresa već nakon parlamentarnih izbora naredne godine, smatra programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić. Predsjedništvo DPS-a u ponedjeljak je predložilo da na kongresu za predsjednika stranke i njegovog zamjenika budu reizabrani Milo Đukanović i Duško Marković. Za danas je zakazana sjednica Glavnog odbora DPS-a.

Raonić smatra da bi se promjene u partiji mogle desiti tek naredne godine. “Očekujem da će prve promjene biti kadrovske i biće ponuđene pred naredne izbore i u željenom sastavu nove vlade u kojoj će izvjesno mjesta izgubiti mnoge sada veoma prisutne individue”, procjenjuje Raonić.

Osmi kongres DPS-a zakazan je za 30. novembar, a nakon unutarstranačkih izbora predloženi su predsjednik i njegov zamjenik, stranački statut i program.

Partija je zadržala i Politički savjet, koji nije funkcionisao između dva kongresa zbog presude predsjedniku tog stranačkog tijela Svetozaru Maroviću. Statutom je predviđeno i da nakon konresa bude izabran novi politički direktor stranke koji će zamijeniti Tarzana Miloševića, koji je imenovan za ambasadora Crne Gore u Beogradu.

Vladajuća stranka nije imala značajnih izmjena ni u stranačkom programu, u kojem i dalje navode da je članstvo u EU prioritet, kao i dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja. U programu je zadržano i zalaganje za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) ali se najavljuje izrada nove strategije vanjskih odnosa i reforma crnogorske diplomatije. Raonić smatra da vladajuća partija nije imala razloga da pravi značajne zaokrete uoči kongresa.”Naprosto nema razloga da prave neke izmjene jer im, više neadekvatnim djelovanjem opozicije, stvari idu naruku. Kako je u pitanju partija koja je više puta mijenjala ideološki okvir, jasno je da će oni promjene napraviti kada im opstanak na vlasti bude ugrožen, a mislim da će to biti veoma brzo. Prvi put su u nekim momentima građanskih protesta djelovali da nijesu moderniji, a sada će im zahtjeve za nove rezove postaviti i društvena dinamika, evropske integracije i potreba jačanja vladavine prava”, tvrdi Raonić.

Uoči priprema za kongres izabrani su i predsjednici opštinskih odbora, među kojima je značajan broj mlađih kadrova. Tako je za predsjednika podgoričkog odbora izabran Časlav Vešović, na čelu kolašinskog je Marta Šćepanović, dok Bogdan Fatić vodi odbor u Beranama. U okviru podmlađivanja stranke, između ostalih, za novog predsjednika odbora u Gusinju izabran je Adel Damjanović, dok Admir Mustajbašić vodi odbor u Bijelom Polju a Mirza Pepić u Tuzima. Izmjenama statuta predviđeno je da predsjednici opštinskih odbora ubuduće budu profesionalno angažovani, ali da se može napraviti izuzetak ukoliko partijska centrala procijeni drugačije. Izmjenama Statuta predviđeno je i da predsjednik odbora mora podnijeti ostavku u slučaju da stranka u opštini na izborima ne ostvari zadovoljavajući rezultat.

Bonus video: