Bregu: EU znači program transformacije, a ne opsjednutost datumima ili metodologijama

"Uspjeli smo povezati region kroz sporazum o smanjenju cijena rominga koji je na snazi od 1. jula. Digitalizacija, međutim, nije samo smanjivanje troškova telefonije", smatra Bregu
577 pregleda 0 komentar(a)
Bregu, Foto: Savjet za regionalnu saradnju
Bregu, Foto: Savjet za regionalnu saradnju

Region treba da se usresredi na povezivanje kroz međusobnu saradnju i ozbiljne domaće reforme, dok čeka na planove Evropske unije za region, ocijenila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju, Majlinda Bregu.

Ona je na Forumu, posvećenom povezivanju u Tirani, kazala da se Evropa nalazi u dubokoj krizi utvrđivanja svoje filozofije i obaveza prema regionu.

"Ovo je prava granica danas. Ne znam šta slijedi dalje, ali dok Evropska unija ne bude spremna da nam kaže koji su to planovi za naš region, samo mogu reći da bi za sve nas bilo pametno da radimo na dva polja, odnosno na većem povezivanju kroz regionalnu saradnju i ozbiljnim domaćim reformama, u isto vrijeme svjesni da članstvo u EU znači program transformacije, a ne opsjednutost datumima ili metodologijama", poručila je Bregu.

Ona je poručila da se region mora usresrediti na ljude i rješavanje pitanja odliva visokokvalifikovane radne snage, obezbjediti slobodno kretanje građana sa ličnom kartom u regionu, počevši od privrednika pa do mladih ljudi, i nastaviti sa radom na digitalnoj agendi.

"Uspjeli smo povezati region kroz sporazum o smanjenju cijena rominga koji je na snazi od 1. jula. Digitalizacija, međutim, nije samo smanjivanje troškova telefonije", smatra Bregu.

Ona je dodala da je regionu potrebna dodatna podrška da sprovede neophodne reforme i stigne tempo Evropske unije.

"EU možda ponovo razmotri svoj prijedlog i uključi region u mehanizam strukturnih fondova. Uzeli su nešto više vremena, do maja 2020. godine, za rad na novom pristupu proširenju, ali radi izbjegavanja dalje geopolitičke štete po region, ova odluka bi trebala biti donesena vodeći računa o svih šest ekonomija Zapadnog Balkana", kazala je Bregu.

Ona je navela da regionalna saradnja i povezivanje nije zamjena za članstvo u Evropskoj uniji.

"Ali ne možemo samo plakati i upirati prstom jedni na druge u nadi da će se tako smanjiti nezaposlenost u regionu", zaključila je Bregu.

Bonus video: