OPOZICIJA PODSJEĆA NA DOGOVOR

DPS se obavezao, sad hoće da pobjegne

Vladajuća partija odbija razgovore o ulasku opozicije u Vladu, oni podsjećaju na dogovor
5372 pregleda 9 komentar(a)
Vujović, Foto: Filip Roganović
Vujović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 31.10.2019. 09:53h

Demokratska partija socijalista (DPS) obavezala se na dijalog o formiranju tehničke vlade prihvatanjem odluke o formiranju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, tvrdi opozicija.

Nastavak rada tog skupštinskog tijela zakazan je za ponedjeljak a opozicija, prema sada dostupnim podacima, nije izašla sa novim predlogom nakon što je Branimir Gvozdenović (DPS) na posljednjoj sjednici rekao da tehnička vlada nije prihvatljiva za vladajuću koaliciju.

I premijer Duško Marković je ponovo prije tri dana odbacio zahtjeve opozicije za tehničku vladu, navodeći da izršna vlast nema nikakvu ulogu u izbornom procesu. Međutim, generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović tvrdi da vladajuća partija bježi od dijaloga na koji se obavezala. 

“Podsjećamo premijera i da se njegova partija prihvatanjem Odluke o obrazovanju Odbora za reformu izbornog zakonodavstva obavezala na dijalog o tehničkoj vladi kao jednom od modela implementacije dogovorenih zakonskih rješenja. Marković bi trebao da odgovori zašto njegova partija odbija dijalog na ključnu temu izbornog procesa i krši odluku za koju je glasala u parlamentu”, kazao je Vujović i upozorio da je premijer najodgovorniji za političku stabilnost i evropski put države.

“Obavezan je da ozbiljno sagledava pitanje ogromnog nepovjerenja u izborni proces a ne da saopštava stavove u koje ni on sam ne vjeruje. Ozbiljan pristup premijera bilo bi iskazivanje spremnosti da se povede dijalog o svim važnim pitanjima za izborni proces, pa tako i o tehničkoj vladi”, kazao je on “Vijestima”.

Opozicionari su na ovoj temi insistirali i na sastanku sa ambasadorima članica EU prije dva dana. Amasadori su, prema tvrdnjama nezvaničnih izvora, pozvali opoziciju da nastave sa radom u Odboru, ali nijesu to dovodili u vezu sa tehničkom vladom. Poslanik Demokrata Vladimir Čađenović tvrdi da DPS bježi od rješenja na koje se obavezao. On je upozorio da se DPS povlači i pokušava opstruirati čitav proces. “Prvo su pokušali da sprovedu kozmetičke reforme, pa smo im osujetili plan. Pokušali su da izbjegnu Briselski plan protiv koga su se grčevito borili, pa su ga prihvatili do poslednjeg zareza. Željeli su da nametnu rješenja partijskih radnih grupa, pa smo ih poništili i nametnuli radne odbore. Sada opet pod pritiskom Demokrata, DPS pokušava da pobjegne od onoga na šta se obavezao”, tvrdi Čađenović.

Nije bitno kako će se vlada zvati

Čađenović je podsjetio da Odbor treba da predloži model za implementaciju i nadzor dogovorenih rješenja: “Ako je to zadatak Odbora, onda mora biti i izvršni organ koji sprovodi, a po Ustavu to je Vlada. Da li će se ona nazvati tehnička, prelazna ili će se na drugi način imenovati, potpuno je irelevantno”.

Preporučujemo za Vas