Rajčić: Demokrate zapostavile turizam u opštinama u kojima vrše vlast

"Prema podacima Monstata, broj turista koji su posjetili Podgoricu prošle godine iznosio je 140.347, što je za 44,05 odsto više dolazaka u odnosu na 2016. godinu, dok je broj noćenja bio 250.129, što je za 41,16 odsto više u odnosu na uporedni period, a taj trend je nastavljen i u ovoj godini"
74 pregleda 5 komentar(a)
DPS logo
DPS logo
Ažurirano: 05.03.2018. 15:45h

Demokrate se bave turističkom promocijom Podgorice dok su u opštinama u kojima vrše vlast zapostavili ovu stratešku privrednu granu, saopštio je danas Vladimir Rajčić, odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnog grada.

"Da je tako, dokumentuju podaci Ministarstva održivog razvoja i turizma o turističkoj sezoni u prethodnoj godini koji pokazuju da je Budva na nekih 50 procenata generisanja posjeta, Herceg Novi 14, Bar i Ulcinj sa po 10 i Podgorica koja je izbila na peto mjesto, ispred Tivta i Kotora. Takođe, Demokrate demantuje i Evropska komisija, jer je grad Podgorica nagrađen od strane Evropske komisije za dugoročno opredjeljenje za održivi turizam na prvoj zajedničkoj dodjeli nagrada ETIS i Accesible Tourism Awards. Ono što ih posebno demantuje je statistika. Prema podacima Monstata, broj turista koji su posjetili Podgoricu prošle godine iznosio je 140.347, što je za 44,05 odsto više dolazaka u odnosu na 2016. godinu, dok je broj noćenja bio 250.129, što je za 41,16 odsto više u odnosu na uporedni period, a taj trend je nastavljen i u ovoj godini. Pored turista iz zemalja regiona i Rusije, koji su tradicionalno najbrojniji i na nivou destinacije, u Podgoricu sve veći broj turista dolazi iz zapadnih, skandinavskih i zemalja Beneluksa, ali i iz udaljenijih područja Izraela, Amerike, Kine i Australije", istakao je Rajčić reagujući na saopštenje Demokratske Crne Gore Podgorica u kome se ističe da "turistička promocija grada daje slabe rezultate".

Rajčić je dodao da sticanjem statusa A kategorije turističko mjesto, potvrđeno je da je i Glavni grad turistička destinacija države koja je turistički profilisana.

"Time je i imidž Podgorice kao takve unaprijeđen, a turistička ponuda sadržajnija. Sve to ima multiplikativan efekat i na turiste i na lokalnu zajednicu. Podsjećamo Demokrate da je Turistička organizacija Podgorice u aprilu prošle godine postala članica NECSTOUR - mreže evropskih regija za promociju i razvoj održivih i konkurentnih turističkih destinacija. Podgorica je i u procesu učlanjenja u ECM - European Cities Marketing. Takođe, da je promocija Podgorice kvalitetna govori i činjenica da je TO Podgorice dobila RiTour projekat prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a koji se finansira iz IPA fondova EU. Implementacija navedenog projekta je počela, traje 30 mjeseci i sastoji se iz pet radnih paketa: Turistička valorizacija arheološkog nalazišta Duklja; turistička valorizacija vodenih staza u Podgorici; obuka i zaposlenje turističkih vodiča specijalizovanih za vođenje Glavnim gradom; izrada Strategije turističkog razvoja Podgorice kao Glavnog grada - ovo je jedna od najbitnijih aktivnosti u projektu u pogledu značaja budućeg turističkog razvoja Crne Gore; nabavka i instalacija info panela na dvije lokacije u Podgorici sa turističkim sadržajem na više jezika", kazao je Rajčić.

Po njegovim riječima, tokom ljetnje turističke sezone, TO Podgorice već treću godinu zaredom, otvara info punktove na najfrekventnijim lokacijama u gradu.

"I u tom dijelu bilježimo konstantan porast broja turista koji su posjetili punktove i dobili sve neopodne servisne i informacije o turističkim lokalitetima i atrakcijama ne samo u gradu, već i u državi. Uspostavljena je svakodnevna saradnja sa predstavnicima turističke privrede, a u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom uzeli smo učešće na ključnim sajmovima u regionu i Evropi. Započeli smo projekat uvezivanja sa glavnim gradovima regiona, uspostavili veoma dobru saradnju i imali uspješna predstavljanja turističke i gastro ponude Podgorice u Beogradu, Skoplju i Banja Luci. I u narednom periodu nastavićemo aktivnosti u ovom pravcu, a svi ovi gradovi uzvratiće posjete i predstaviti se Podgorici. Organizovali smo veliki broj manifestacija koje okupljaju sve više posjetilaca, pored domaćih i goste iz regiona. To su manifestacije koje afirmišu tradicionalne vrijednosti, gastro i vinsku ponudu Glavnog grada, a mnoge od njih već postaju tradicionalne, poput manifestacije "Dan krapa", "Pijačni karavan" – te manifestacije u okviru istog, "Ajmo na Moraču". Svake godine se organizuje manifestacija „Biramo najbolje u turizmu i ugostiteljstvu“, u okviru koje nagrađujemo pojedince i kolektive koji su svojim radom doprinijeli obogaćivanju i dodatnoj promociji turističke ponude", zaključio je Rajčić.

Bonus video: