"ANALIZIRA SE VELIKI BROJ ZAKONA"

Nimanbegu: Optimalan rok za rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva do proljećnog zasjedanja parlamenta

Nimanbegu je novinarima u parlamentu kazao da je čak i 31. decembar nerealan rok da Odbor završi sa radom
937 pregleda 0 komentar(a)
Nimanbegu, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Nimanbegu, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković

Optimalan rok za rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva bio bi do proljećnog zasjedanja parlamenta, smatra član tog Odbora i potpredsjednik Skupštine, Genci Nimanbegu.

On je podsjetio da Odbor analizira veliki broj zakona, i da se pokreću teme na koje, kako je naveo, često nije bilo moguće odgovoriti čak ni usvajanjem, ili makar razmatranjem određenih zaključaka.

Nimanbegu je novinarima u parlamentu kazao da je čak i 31. decembar nerealan rok da Odbor završi sa radom.

On smatra da bi trebalo razmišljati i o višemjesečnom produženju roka za rad Odbora jer, kako je naveo, svi ovi zakoni bi trebalo da idu na javnu raspravu.

Prema njegovim riječima, treba vidjeti i koji je konflikt oko Zakona o medijima što se tiče onoga što je predložila Vlada i onoga što su poslanici razmotrili. „I treba spojiti, i poštovati ingerencije i jedne i druge grane vlasti“.

„Čak i da se ide do početka proljećnog zasjedanja, to bi bio neki optimalan rok. Ostalo bi više od šest mjeseci do održavanja izbora“, rekao je Nimanbegu.

On smatra da bi to bio optimalan rok, ako se želi postići dogovor. „Do Nove godine, sve bi bilo prebrzo“.

Na pitanje šta je sa praksom da se izborno zakonodavstvo ne mijenja u izbornoj godini, Nimanbegu je rekao da to nije obavezujuće.

„To je politička praksa, ništa obavezujuće nemamo što nas zakonski koči. Ako postoji mogućnost za dogovor, zašto sebi da ne damo još mjesec-dva da raspravljamo o nekim pitanjima, i da ih usvojimo skupa? Ja ne vidim tu nikakav problem“, naveo je Nimanbegu.

On je rekao da ne vidi na koji bi se način mogli dogovoriti do 15. novembra, kada ističe rok za rad Odbora, pa čak ni do 31. decembra.

„Mislim da ti dogovori, čak i ako bi se postigli, ne bi bili temeljni, i ta rješenja bi opet trebalo brzo mijenjati“, dodao je Nimanbegu.

On je rekao da je o tom pitanju potrebna javna debata.

„Ovo nije moj definitivan stav, ali ovo je pitanje o kojem treba da razmisle svi poslanici. Svi imamo odgovornost za to, i ne možemo se kriti iza naše iskazane dobre volje zbog pažnje medija. Moramo biti realni šta možemo uraditi, a šta ne“, zaključio je Nimanbegu.