pod sumnjom za pranje para, a brine o izbornom programu

DPS vraća Stijepovića na teren?

Predlogom novog Statuta DPS-a generalni sekretari predsjednika države i Skupštine po funkciji postaju članovi Glavnog odbora i Savjeta za realizaciju izbornog programa DPS-a
25098 pregleda 45 komentar(a)
Bez suspenzije prije odluke Tužilaštva: Đukanović i Stijepović, Foto: Boris Pejović
Bez suspenzije prije odluke Tužilaštva: Đukanović i Stijepović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.11.2019. 08:01h

Generalni sekretar predsjednika države Slavoljub Stijepović, koji je sada član Predsjedništva, Glavnog odbora i Savjeta Demokratske partije socijalista (DPS-a), ostaće vjerovatno nakon kongresa 30. novembra član Glavnog odbora (DPS), ukoliko Kongres te partije 30. novembra usvoji Predlog novog Statuta.

Novom verzijom tog partijskog dokumenta generalni sekretari predsjednika države i Skupštine po funkciji postaju članovi Glavnog odbora, u kome je već sekretar Vlade. Oni takođe dobijaju i mjesta u Savjetu za realizaciju izbornog programa vladajuće partije. Stijepović je pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca putem pomaganja, što je na pres konferenciji potvrdio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

List “Dan” objavio je da je bivši gradonačelnik i saradnik lidera DPS-a i šefa države oprao oko 30.000 eura koje je uzeo od biznismena za kojim je raspisana potjernica Duška Kneževića. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanoviću četvrtak prošle sedmice je na pitanje “Vijesti” da li će njegov generalni sekretar biti suspendovan dok se ne okončaju istrage, rekao da će sačekati da Tužilaštvo obavi svoj posao.

“Svi smo svjedoci da se u mnogo slučajeva otvore i zatvore istrage i da se ne podignu optužnice, i da kad se podignu optužnice ne rezultiraju osuđujućim presudama”, rekao je Đukanović. On je istakao da je najlakše na svaku optužbu reagovati tako što bismo “odmah odrubili glavu osumnjičenom”: “Ja nikada nijesam tako postupao i neću. Sačekaćemo da vidimo kakvi su argumenti i ako budu govorili u prilog odgovornosti, moralne, političke, naravno da niko neće ostati na svom mjestu”, rekao je Đukanović, koji je dan ranije, u srijedu, predsjedavao Glavnim odborom kada je data saglasnost na predlog novog Statuta DPS-a.

Stijepović je pod istragom za pranje para nakon što je javnost imala prilike da vidi snimak kako uzima kovertu od Kneževića i stavlja je u džep. Knežević je tada potvrdio da je snimak sačinjen u njegovoj kući i da je dao 97.500 eura za DPS. Na snimku se vidi kako daje koverat Stijepoviću, koji ga uzima, ljubi Kneževića i pokušava da stavlja kovertu u unutrašnji džep sakoa.

Agencija za sprečavanje korupcije prekršajno je kaznila DPS sa 20.000 eura zbog nezakonitog finansiranja i naložila povraćaj u budžet 47.500 eura koliko je utvrdila da je bila Kneževićeva “donacija”. Za isti iznos pokrenuta je istraga protiv Stijepovića, koja je još otvorena.

Važećim Statutom DPS-a propisano je da su od 231 člana Glavnog odbora, po funkciji 92 osobe, koje kongres ne bira. Među njima su članovi Vlade, poslanici, predsjednici opštinskih odbora... Predlogom novog Statuta uz generalne sekretare, dodaju se i predsjednici odbora prijestonice, gradske opštine, članovi izvršnog odbora DPS-a.

Zamjenik mijenja predsjednika kada on iz nekog razloga ne može ostvariti funkciju

Predlogom novog Statuta precizira se funkcija zamjenika predsjednika partije, koju pokriva premijer Duško Marković, a koji je ponovo predložen za to mjesto. U važećem Statutu DPS-a piše da zamjenik predsjednika partije zamjenjuje predsednika u poslovima iz njegove nadležnosti za koje ga on ovlasti. Novim predlogom dodaje se “kao i kada iz nekog razloga ne može biti ostvarena funkcija predsjednika partije”.

Članovi DPS-a su do sada mogli biti isključeni i nakon godinu dana vraćeni u partiju, ali novim dokumentom ta mogućnost ne postoji, ne može ponovo pristupiti.

Predlogom se propisuje i da član opštinskog odbora izabran na javnu funkciji može na lični zahtev zadržati mandat odlukom opštinskog odbra. Sada piše da mandat u partijskom odboru može biti zamrznut do isteka javne funkcije.

DPS predlogom Statuta uvodi i povelje i priznanja za” članove i zaslužne podržavaoce partije koji svojim političkim djelovanjem podstiču program te stranke”.

Preporučujemo za Vas