Đukanović pred izbore reciklira obećanja

Lider DPS-a u predsjedničkoj kampanji ponavlja retoriku sa lokalnih i parlamentarnih izbora
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: DPS
Milo Đukanović, Foto: DPS
Ažurirano: 04.04.2018. 13:31h

Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović u predizbornoj kampanji reciklira govore, obećanja i optužbe na račun političkih protivnika koje je iznosio uoči lokalnih i parlamentarnih izbora, tvrde iz opozicije i civilnog sektora.

Đukanović je u dosadašnjoj kampanji optužio Demokratski front (DF) da ruši državu i da njegov protivkandidat Mladen Bojanić pripada toj rušilačkoj politici, dok je Socijaldemokratsku partiju (SDP) i njihovu kandidatkinju Draginju Vuksanović optužio da rade za Front. Đukanović je slične optužbe iznosio i uoči parlamentarnih izbora 2016. godine, kada je SDP i njenog lidera Ranka Krivokapićaoptuživao da su “u kolu sa antidržavnom skupinom iz DF-a”.

Član Predsjedništva SDP-a Ivan Vujović tvrdi da je Đukanovićeva predizborna retorika “lova na vještice” udar na zdrav razum.

“Sve više se shvata da ta atmosfera sukoba i tretiranja pola Crne Gore izdajnicima samo odgovara otuđenoj kvazieliti okupljenoj oko Đukanovića koja je opustošila resurse i iznijela stotine miliona iz države. On naprosto više nema što da ponudi i forsiranje sukoba je posljednji adut kojim pokušava odložiti svoj politički kraj”, kazao je Vujović, navodeći da Đukanović želi da bude “vladar podanika a ne predstavnik slobodnih građana”.

Član Predsjedništva SDP-a Ivan Vujović tvrdi da je Đukanovićeva predizborna retorika “lova na vještice” udar na zdrav razum

Osim što je u predsjedničkoj kampanji ponavljao tvrdnje da opozicioni lideri žele da sruše državu a da je SDP “žrtva Krivokapićevih liderskih ambicija i na ivici cenzusa”, Đukanović je stanovnicima sjevera ponovo obećavao investicije i državne projekte, koje su mogli čuti u kampanji 2016, ali i na lokalnim izborima prošle godine. Petnjičanima je, uoči izbora u novembru, poručio da će im obezbijediti sigurno putovanje kroz projekat auto-puta i povezati sjever Crne Gore sa južnim dijelom, što je ponovio i u ponedjeljak u Rožajama. Lider DPS-a je u trci za predsjednika ponovio obećanja da se ulaganjem u kapitalnu infrastrukturu žele iskoristiti resursi sjevera i da je “vrijeme renesanse na sjeveru, koje je počela sa gradnjom autoputa”. Rožajcima je poručio da će kapitalni infrastrukturni projekti poput auto-puta značajno doprinijeti ravnomjernom regionalnom razvoju. Kao i uoči lokalnih izbora u novembru, a i parlamentarnih 2016, Đukanović je ponovio da se na njima “odlučuje o sudbini države i ne bira samo vlast nego i način života”.

Ističući da je Đukanović “prevaziđeni političar koji nema viša šta da kaže”, Bojanić je upozorio da lider DPS-a građanima može samo da ponudi “reciklirane govore garnirane promašenim doskočicama”.

“On predstavlja sve ono što EU u posljednjoj strategiji o proširenju kaže o zarobljenoj državi i institucijama, povezanosti organizovanog kriminala sa svim nivoima vlasti i preplitanju javnog i privatnog interesa. Sa druge strane, ja se borim za modernu Crnu Goru, zasnovanu na vladavini prava, nezavisnim institucijama i privredi zasnovanoj na konkurenciji, a ne monopolima i kriminalu. On je uplašen i zarobljenik je prošlosti”, kazao je Bojanić.Progoni neprijatelje i brine za državu

Pored ponavljanja teza o očuvanju mira i multietničkog sklada, pred svake izbore Đukanović protivnike optužuje za izdaju. U oktobru 2016. je tvrdio da se na tim izborima pokazuje ko je za odbranu, a ko za izdaju Crne Gore, dok je prošle sedmice poručio da je opozicija spremna da “za šaku dolara proda Crnu Goru”.

Direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjuševićsmatra da Đukanović priča istu priču za političke suparnike, “samo je pitanje koje kvaziideološko stanovište zastupa”.

“Da li brani Jugoslaviju, državnu zajednicu ili samostalnu Crnu Goru? Politički protivnici su po pravilu izdajnici, rušitelji najsvetijih tekovina, ustaše, četnic i vojvode. Ista je matrica, samo su u pitanju nijanse, zavisno od trenutnog političkog konteksta”, kazao je Janjušević.

Bonus video: