AGP: Rad na crno je pošast koja izjeda društvo i stvara generacije socijalnih slučajeva

"AGP je od septembra započeo kampanju za zaštitu radničkih prava. Kao neko ko se zalaže za prava radnika, u saradnji sa Pokretom ODUPRI SE, Koalicijom za održivi razvoj, Studentskom inicijativom, Građanskim pokretom Nova ljevica, Građanskim pokretom URA, Pravom Crnom Gorom i Radničkom partijom, odlučili smo da se konačno mora stati sa ugnjetavačkom i robovlasničkom praksom ponašanja poslodavca u Crnoj Gor"
799 pregleda 1 komentar(a)
Predrag Spasojević, Foto: Filip Roganović
Predrag Spasojević, Foto: Filip Roganović

Iz Autonomnog građanskog pokreta (AGP) saopštili su da je rad na crno pošast koja izjeda naše društvo, i da se pored prihoda koji gubi država Crna Gora, stvaraju generacije socijalnih slučajeva koji će dolaskom u period života kada više ne budu mogli da rade ostati bez ikave penzije i prihoda za život.

"AGP je od septembra započeo kampanju za zaštitu radničkih prava. Kao neko ko se zalaže za prava radnika, u saradnji sa Pokretom ODUPRI SE, Koalicijom za održivi razvoj, Studentskom inicijativom, Građanskim pokretom Nova ljevica, Građanskim pokretom URA, Pravom Crnom Gorom i Radničkom partijom, odlučili smo da se konačno mora stati sa ugnjetavačkom i robovlasničkom praksom ponašanja poslodavca u Crnoj Gori. Položaj crnogorskih radnika u kome se trenutno nalaze je na najnižem nivou od kako je završio drugi svjetski rat. Nažalost nadležne inspekcije nikako nisu u mogućnosti da zaštite zakonom zagarantovana prava, a svakodnevno smo svjedoci raznih snimaka koji kompromituju i državne organe i pojedince u njima", saopštili su iz AGP.

Objasnili su da oblast trgovine broji najviše radnika u Crnoj Gori i da se tu uočava veliki broj kršenja radničkih prava:

"Spremni smo da u saradnji da poslodavcima nađemo najbolje moguće rješenje za prestanak kršenja osnovnih ljudskih , odnosno radničkih prava u ovom slučaju. AGP sa svojim partnerima ne želi da ulazi u sukob sa bilo kim, već naprotiv da nađe zajednički jezik u interesu radnika, građana i poslodavaca. Iz tog razloga ponudili smo ispruženu ruku saradnje najvećim trgovinskim lancima - Voli, HD Laković, Franca, Idea, Aroma, Mega i COSMETIKS marketima, Kući hemije i MIL POP-u, Tabacco shopu i Tabacco s press-u. U ovih 11 trgovinskih lanaca radi preko deset hiljada radnika. Smatramo da je sređeno stanje u oblasti trgovine u opštem intresu svih aktera na poslovnom polju u Crnoj Gori. Za sada smo jedino naišli na razumijevanje kompanije Voli, sa kojom smo uspostavili komunikaciju. Oekujemo da se i ostali odazovu pozivu na dijalog. Osnovni zahtijevi su da se obezbjedi precizna evidencija prisutnosti na radu kako bi se spriječio prinudni prekovremeni rad, da se u omogući osnivanje sindikata koji će u drugoj fazi nastaviti sa ostvarivanjem prava radnika".

Istakli su da su kao veliki problem uočili loše zakonsko rješenje za krivično djelo sitna krađa, koju na kraju plaćaju radnici u marketima , što je nedopustivo.

Iz AGP-a su najavili da će se zalagati da se neradna nedjelja uvede kao standard u svim oblastima rada:

"A tamo gdje je to nemoguće da se plati kao rad praznikom. Prva oblast kojom ćemo se baviti je trgovina, a zatim nastavljamo sa ostalim oblastima rada. AGP je tu za sve građane."

Bonus video: