URA Kotor: Marković i Aprcović u sukobu oko saradnje sa UNESCO

"Novu skupštinsku većinu u Kotoru, nijednog trena nije zbunila ni logička činjenica kako to da se predlaže odluka o poravnanju sa strankom koja je Opštinu tužila i koji spor je Opština dobila"
1840 pregleda 9 komentar(a)
GP URA Kotor, Foto: GP URA
GP URA Kotor, Foto: GP URA
Ažurirano: 07.11.2019. 11:49h

Opštinski odbor (OO) Građanskog pokreta URA Kotor saopštio je danas da su predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović u sukobu oko saradnje sa UNESCO.

"Dok premijer Marković saopštava stav Vlade Crne Gore o punoj i bezuslovnoj saradnji sa UNESCO, kotorski DPS nastavio je da sa svojim satelitima donosi odluke u suprotnosti sa izrečenim stavom. Da se u Crnoj Gori sve otelo kontroli i da za sprovođenje zakona, odluka, memoranduma i međunarodnih konvencija više niko ne mari jer straha od sankcija apsolutno nema, pokazano je u kotorskom parlamentu kada su DPS i njegovi sateliti, uprkos neoborivim činjenicama koje je iznijela odbornica URE Ljiljana Popović-Moškov o kršenju niza domaćih i međunarodnih zakona, izglasali Odluku o poravnanju kako bi određenog izvođača radova uveli u posao gradnje “podhodnika” na Kotorskoj rivi", ističe se u saopštenju GP URA Kotor.

Ize te partije su dodali da novu skupštinsku većinu u Kotoru, nijednog trena nije zabrinula iznijeta činjenica da su njihove kolege raspisale tender za izgradnju podhodnika u decembru 2016. godine u vrijednosti od 1,5 miliona eura, na nezakonit način obzirom da ta investicija nije obuhvaćena budžetom koji su oni izglasali za 2016. kao ni Programom kapitalnih investicija koji su takođe oni i donijeli i izglasali za tu 2016. godinu.

"Novu skupštinsku većinu u Kotoru, nijednog trena nije zbunila ni logička činjenica kako to da se predlaže odluka o poravnanju sa strankom koja je Opštinu tužila i koji spor je Opština dobila. Kako to da odluku i Privrednog i Apelacionog suda po kojoj se odbijaju svi tužbeni zahtjevi stranke koja nas je tužila, predsjednik Opštine Aprcović zanemaruje i mimo odluka sudija iz navedenih sudova, po svojoj volji prihvata tužbene zahtjeve i predlaže poravnjanje. Novu skupštinsku većinu nijednog trena ne brine ni iznijeta činjenica da se prihvatanjem ovakve odluke i uvođenjem izvođača u realizaciju projekta prekršio i član 172. operativnih smjernica za primjenu Konvenciju UNESCO-a za zaštitu kulturne baštine, po kojem za svaku intervenciju u prostoru zaštićenog područja, a prije donošenja ikakvih Odluka, kancelariji UNESCO-a treba uputiti obavještenje,projekat i sl. kako bi dali svoje mišljenje. Ovu novu skupštinsku većinu nijednog trena nije zabrinula ni iznijeta činjenica da se za ovakav vid intrevencije u prostoru mora uraditi i zakonom propisana HIA studija", kazali su iz kotorske URE.

Oni navode da na iznijete i dokumentovane činjenice, predsjednik Opštine Željko Aprcović nije iznio nijedan protivargument, osim što je 100 puta ponovio da nijesu prekršili nijedan zakon, jer je, kako on reče "podhodnik uvršten u Strateški plan Opštine 2013-2017",a zna dobro da to nije i automatski preduslov za plan javnih nabavki i stvaranje preduslova za raspisivanje tendera.

"On je kazao i da je Skupština 2015. godine donijela odluku o "lokaciji" za podhodnik,a zna dobro da određivanje lokacije ne može biti zakonski preduslov za plan javnih nabavki i preduslov za raspisivanje tendera, kao ni iznošenje "argumenta" da su uradili projekat, a zna dobro da imati projekat nije zakonski preduslov za plan javnih nabavki i preduslov za raspisivanje tendera. To što zakon priznaje samo usvojen budžet za tekuću godinu i usvojen Plan kapitalnih investicija za tekuću godinu,kao jedini zakonski osnov za formiranje Plana javnih nabavki i raspisivanju tendera po istom, za predsjednika Aprcovića nije relevantno, baš kao što nijesu relevatne ni presude Apelacionog i Privrednog suda,kao ni operativne smjernice UNESCO-ve Konvencije o svjetskoj baštini,a izgleda i da ga je briga i što poručuje premijer Marković", zaključuje se u saopštenju OO GP URA Kotor.

Bonus video: