Urban: Češka posvećena politici proširenja EU

Česki ambasador je kazao da je prioritet te države fokusiranje na Jugoistočnu Evropu i da sa Višegradskom grupom rade na održivosti politike proširenja EU
351 pregleda 0 komentar(a)
Nimanbegu i Urban, Foto: Igor Šljivančanin/Skupština Crne Gore
Nimanbegu i Urban, Foto: Igor Šljivančanin/Skupština Crne Gore
Ažurirano: 08.11.2019. 21:00h

Češka ostaje privržena integraciji Jugoistočne Evrope (JIE) u Evropsku uniju (EU) i nakon neotvaranja procesa pregovora o integraciji Albanije i Sjeverne Makedonije, poručio je češki ambasador Karel Urban u razgovoru sa potpredsjednik Skupštine Gencijem Nimanbeguom.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Urban je kazao da je prioritet Češke fokusiranje na JIE, i da sa Višegradskom grupom rade na održivosti politike proširenja EU.

„Nimanbegu je upoznao gosta sa očekivanjima i razočarenjem naroda sa ovih prostora nakon odluke o zadnjem neotvaranju procesa pregovora, i izrazio zabrinutost zbog moguće promjene globalne politike EU“, kaže se u saopštenju,

On je rekao da ostaje optimista da šest država JIE moraju biti dio EU, a da se proces integracija može prolongirati, ali nikako prekinuti.

„U ovakvijm situacijama rađaju se nove ideje, poput Mini Šengena, za koje imamo sumnje, prije svega zbog slabih iskustava u prošlosti, a takođe jer se takve inicijative mogu ponuditi kao zamjena učlanjenju u EU“, kazao je Nimanbegu.

On je upoznao ambasadora sa događajima u unutrašnjoj politici u Crnoj Gori, prije svega vezano za rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, u cilju stvaranja klime povjerenja u izborni proces, kao i o zahtjevima opozicije o tehničkoj vladi.

„Za nju, po mišljenju potpredsjednika Skupštine, ne postoji pravni osnov, i sadašnja situacija se ne može izjednačiti sa onom od 2016. godine, jer danas imamo stabilnu većinu“, kaže se u saopštenju.

Tema razgovora su bili i ekonomski odnosi i interesovanje čeških preduzeća za nove investicije u Crnoj Gori.

Bonus video: