Demokrate: Dok je Đukanovića, biće i korupcije i kriminala

"Stanje u sudstvu i tužilaštvu je nedopustivo za zemlje sa nižim stepenom razvoja demokratije, a ne za državu koja aplicira da bude dio najrazvijenijih zemalja"
2062 pregleda 14 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora saopštila je danas da dok je predsjednika Crne Gore i lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića biće i korupcije i kriminala.

Iz te partije su dodali da aktuelna vlast ne može obezbijediti integraciju Crne Gore u Evropsku uniju, odnosno u društvo savremenih i demokratskih zemalja utemeljenih na vladavini prava.

"To je sada potpuno jasno i vidljivo u gotovo svim društvenim segmentima. Stanje u sudstvu i tužilaštvu je nedopustivo za zemlje sa nižim stepenom razvoja demokratije, a ne za državu koja aplicira da bude dio najrazvijenijih zemalja. Ako sudska vlast ne poštuje Ustav, kako očekivati od ostalih državnih organa da poštuju zakone. Kada govorimo o korupciji i kriminalu, jasno je da godinama na tom putu nema pomaka ni za jedan milimetar", navodi se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su naveli da se čak stvari vraćaju unazad.

"Ni jedna afera nije doživjela pravni epilog i rasplet, već je upravo suprotno od toga, vlast radila na rehabilitaciji glavnih aktera što je svojstveno totalitarnim režimima. Uz sve to, DPS se sada grčevito bori da zadrži nedemokratske uslove u izbornim procesima i nastoji da očuva mehanizme manipulacija i zloupotreba. Koja to zamlja EU odbija da dodjeli adrese građanina? U kojoj zemlji EU 60% građana nema adresu? Dakle, ova vlast nije spremna da se odrekne nezakonitosti i čini sve da Crna Gora ne bude zemlja vladavine prava. Dakle, veoma je vidljiva potpuna dominacija ličnih interesa Đukanovića i DPS-a u odnosu na opšti interes države i naroda", poručili su iz Demokratske Crne Gore.

Demokrate su navele da smo u procesu EU integracija, došli do tačke kada nema više formalnog ispunjavanja obaveze, već se traže suštinski koraci.

"Te korake DPS ne želi da napravi, jer tako jede sam sebe. Sasvim je jasno, da dok je Đukanovića biće i korupcije i kriminala. Samo vlast zasnovana na volji naroda može odvesti zemlju u Evropsku uniju, a samo fer i slobodni izbori mogu obezbijediti formiranje vlasti koja je utemeljena na slobodno izraženoj volji građana", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: