Joksimović: Ako ima za švalerke i pjevaljke mora imati i za penzionere

Crna Gora sa bogastvom i resursima, kako dalje ističe Joksimović, „mogla bi i morala da obezbijedi bolji život svih 622.227 građana Crne Gore, a posebno za 130.560 penzionera“
2794 pregleda 1 komentar(a)
Joksimović, Foto: Igor Šljivančanin, Igor Šljivančanin
Joksimović, Foto: Igor Šljivančanin, Igor Šljivančanin

„O penzionerima koji gladuju, jedva preživljavaju,umiru od gladi, a mnogi izdržavaju i treću generaciju, ni resorno ministarstvo, ni Vlada ne vode adekvatnu brigu, osim praznih obećanja pred svake izbore, ili pomoći za određeni broj penzionera po 30 eura, ili nešto zimnice na rate“, saopštio je predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) Momo Joksimović.

Sa druge strane, kako napominje predsjednik PIR-a, funkcioneri mogu da dobiju po nekoliko stanova po smiješnim uslovima , imaju besplatan prevoz, gorivo, telefone, ogromne reprezentacije, besplatna ljetovanja, školovanje djece po inostranstvu, liječenje u evropskim centrima, pušenje o trošku države, ljubakanje i kupovinu stanova i auta švalerkama i plaćanje pljevaljki itd. sve o trošku države“

„Ako ima novca za švalerke i pjevaljke, onda mora imati novca i za penzionere koji su ugradili živote u sve ovo što Crna Gora ima“, istakao je Joksimović.

Crna Gora sa bogastvom i resursima, kako dalje ističe Joksimović, „mogla bi i morala da obezbijedi bolji život svih 622.227 građana Crne Gore, a posebno za 130.560 penzionera“.

„Iznose do prosječne penzije od 289 eura prima 66.000 penzionera,do minimalne zarade od 222 eura više od 34.000 penzionera, iznose do minimalne penzije od 128,14 eura prima 11.500 penzionera, a ispod 100 eura mjesečno prima više od 2.500 penzionera“, dodao je Joksimović.

Minimalna potrošačka korpa iznosi 642 eura za četvoročlanu porodicu, a iz PIR-a napominju da su penzije od 2012.godine do 2019.godine rasle u prosjeku svega šest eura, ili po jedan euro godišnje.

„Na drugoj strani, trošak bruto zarada u 2012.godini u državnim organima i izvršnoj vlasti iznosio je 255 miliona eura, dok se u 2019.godini iznos za tu namjenu povećao na 465 miliona eura“, naglasio je Joksimović.

On smatra da je „nerazumno da Crna Gora sa 622.227 stanovnika ima 3.745 službenih vozila, dok Njemačka sa 80 miliona stanovnika ima oko 1.000 službenih auta, a Švedska sa devet miliona stanovnika ima desetak službenih vozila“.

"GLADAN ČOVJEK JE NAJOPASNIJI..."

Joksimović je naveo da „da je gladan čovjek najopasniji, pa se", kako tvrdi, "penzioneri pripremaju za proteste i druge radikalne mjere“.

„Više od 150.000 građana u Crnoj Gori živi u apsolutnom siromaštvu, a više od 200.000 građana je gladno. Zbog gladi, neadekvatne zdravstvene zaštite, skoro svaki četvrti dan se dogodi po jedan suicid, gdje penzioneri prednjače. Penzioneri u Crnoj Gori nemaju besplatan gradski prevoz kao u zemljama u okruženju, plaćaju skupu struju, skupo gorivo, skupe lijekove , skupu hranu, vodu , sve ono od čega se živi, daleko više od kolega iz okruženja“, kazao je Joksimović.

Bonus video: