Darmanović sa bugarskim zvaničnicima: Crna Gora dobar primjer za Zapadni Balkan

„Bugarska je jedan od najznačajnijih prijatelja i partnera koji se snažno zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i dosljedno promoviše stav EU da proces ostaje u potpunosti zasnovan na individualnim zaslugama, što izuzetno cijenimo“, kazao je Darmanović
1 komentar(a)
Srđan Darmanović, Ekaterina Zaharijeva, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Srđan Darmanović, Ekaterina Zaharijeva, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 03.04.2018. 15:59h

Crna Gora, sprovođenjem reformi u cilju ostvarivanja bolje budućnosti za sebe i svoje susjede, predstavlja dobar primjer za cijeli Zapadni Balkan, ocijenjeno je u razgovoru ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića sa bugarskim zvaničnicima.

Darmanović je, tokom zvanične posjete Sofiji, danas razgovarao potpredsjednicom Vlade Bugarske Ekatarinom Zaharijevom i sa predsjednikom te države, Rumenom Radevim.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je tokom razgovora sa Zaharijevom pohvalio kontinuitet političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou i zahvalio na kontinuiranoj političkoj i ekspertskoj podršci Bugarske reformskim i integracionim putevima.

„Bugarska je jedan od najznačajnijih prijatelja i partnera koji se snažno zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i dosljedno promoviše stav EU da proces ostaje u potpunosti zasnovan na individualnim zaslugama, što izuzetno cijenimo“, kazao je Darmanović.

On je, sumirajući dosadašnje rezultate bugarskog predsjedavanje Evropskom unijom koje je, kako je ocijenio, rezultiralo i usvajanjem Strategije za proširenje Zapadnog Balkana, kazao da su uprkos nepovoljnom evropskom i globalnom kontekstu u kom se odvija predsjedavanje, rezultati već vidljivi.

Darmanović je kazao da je, u relativno kratkom tromjesečnom periodu, značajno ojačana evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

„On je zahvalio na opredjeljenosti Bugarske da, imajući u vidu etabliranu poziciju Crne Gore kao predvodinika evropskih integracija Regiona, tu ulogu još više osnaži i učini vidljivijom podrškom našem snažnijem prisustvu u regionalnim i multilateralnim mehanizmima saradnje“, kaže se u saopštenju.

Zaharijeva je, kako se navodi, pozdravila odlične rezultate koje je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu, istakavši da ona predstavlja uspješan primjer politike proširenja.

„Ona je ponovila da će Bugarska, kao i dosada, nastaviti snažno da podržava našu državu prema članstvu u EU i izrazila očekivanje da će geopolitičke prilike i širi evropski kontekst ići na ruku Crnoj Gori da, zasluženo, postane prva naredna članica Unije“, kazali su iz Ministarstva.

Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za unaprjeđenje saradnje dvije države u oblasti ekonomije, turizma, unutrašnjih poslova, pravde, nauke i obrazovanja, „što će kroz jačanje ugovorne baze i nastavak aktivnosti u zaključivanju sporazuma biti prioritet bilateralnih aktivnosti u narednom periodu“.

U razgovoru Darmanovića sa Radevim, ocijenjeno je da su odnosi dvije države na visokom političkom nivou.

Radev je, kako je saopšteno, ponovio da se Bugarska zalaže za politiku proširenja koja se zasniva na individualnim dostignućima svake zemlje i na toj liniji pozdravio ostvarene rezultate koje je naša država postigla na evropskom putu.

„Dodao je da Crna Gora, sprovođenjem reformi u cilju ostvarivanja bolje budućnosti za sebe i svoje susjede, predstavlja dobar primjer za cijeli Zapadni Balkan“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Radev, u kontekstu dalje bilateralne i regionalne saradnje, istakao da pored zajedničkih infrastrukturnh projekata posebnu pažnju treba posvetiti i jačanju ljudskih kapaciteta kao najvažnijeg resursa svakog društva.

„Darmanović je izrazio očekivanje da će Crna Gora i ostale države Zapadnog Balkana iskoristiti i druge prioritete bugarskog predsjedavanja kako bi koheziona politika, kompetitivnost i bolja infrastrukturna povezanost ubrazili evropski integracioni put Regiona“, dodaje se u saopštenju.

Prvog dana zvanične posjete uSofiji, Darmanović je održao i predavanje na Diplomatskom institutu bugarskog Ministarstva vanjskih poslova na temu: „Izazovi savremenog doba – NATO i EU”, kojem su prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora i javnog života.

Bonus video: