nacrt dokumenta o napretku Crne Gore u poglavljima 23 i 24

Evropska komisija zabrinuta zbog trećeg mandata Medenice, slobode izražavanja...

Problematizuje se, između ostalog, i to što je Vlada u više navrata dijelila stanove i kredite nosiocima sudijske i tužilačke funkcije
15319 pregleda 28 komentar(a)
Medenica, Foto: Savo Prelević
Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.11.2019. 16:33h

Treći mandat predsjednice Vrhovnog suda, Vesne Medenice, izaziva zabrinutost zbog tumačenja Ustava i Sudskog savjeta - koji je Medenici omogućio treći mandat.

To se navodi u nacrtu dokumenta Evropske komisije o napretku Crne Gore u poglavljima 23 i 24, poznatom kao "Non paper".

O dokumentu su juče raspravljali ambasadori zemalja članica Evropske unije, a on još nije dostavljen Crnoj Gori, saznaju "Vijesti".

Evropska komisija problematizuje i treći mandat pojedinih predsjednika osnovnih sudova, koje je takođe birao Sudski savjet.

U nacrtu se navodi i da nije uspio konkurs za izbor Vrhovnog državnog tužioca i da je Tužilački savjet imenovao sadašnjeg, Ivicu Stankovića, za vršioca dužnosti.

Problematizuje se i to što je Vlada u više navrata dijelila stanove i kredite nosiocima sudijske i tužilačke funkcije.

„Činjenica da je određeni broj sudija i tužilaca, uključujući one na višim pozicijama, dobio stanove ili kredite pod povoljnim uslovima pokrenuo je niz pitanja.“

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je ostvarila, kako se navodi, napredak u administrativnim kapacitetima, ali EK zamjera:

„Ipak, i dalje se izazovi i kritike odnose na nezavisnost ASK-a, kao i selektivni pristup i kontroverzno tumačenje zakona, te kvalitet pojedinačnih odluka. Nekoliko odluka ASK-a, u politički osjetljivim slučajevima, koji su vodili razrješenju članova Savjeta ASK-a i RTCG-a poništene su od strane Upravnog suda.“

U dokumentu se navodi i da, na polju slobode govora, ostaje zabrinutost za medijske slobode.

"I dalje izostaje napredak u nedavnim i starijim slučajevima ozbiljnih napada na novinare, kada je u pitanju identifikacija počinilaca i nalogodavaca napada..."

Preporučujemo za Vas