Drljević: Za zatvaranje poglavlja obezbijediti podršku članica

Glavni pregovarač je naglasio da je u prethodnom periodu pregovaračka struktura aktivno radila na preispitivanju obaveza iz pregovaračkog procesa i da je pojačana dinamika rada radnih grupa za pojedina poglavlja
432 pregleda 1 komentar(a)
Drljević, Foto: Boris Pejović
Drljević, Foto: Boris Pejović

Crna Gora je spremna za zatvaranje poglavlja za koja su ispunjena sva mjerila, ali taj proces zavisi od političke volje država članica Evropske unije (EU) i važno je obezbijediti njihovu podršku, kazao je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Odbor za evropske integracije usvojio je danas Jedanaesti polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU za period za period januar – jun.

Kako je saopšteno iz parlamenta, usvojen je Dvadesetprvi kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU, za period april – jun.

Drljević je istakao internu spremnost za zatvaranje poglavlja za koja su ispunjena sva mjerila, među njima: 6 – Privredno pravo, 7 – Pravo intelektualne svojine, 20 – Preduzetništvo i industrijska politika i 21 – Trans-evropske mreže.

On je podsjetio da je u izvještajima Evropske komisije konstatovan napredak u dijelu pregovaračkih poglavlja, ali da je u odnosu na političke kriterijume potrebno uložiti više napora.

Drljević je naglasio da je u prethodnom periodu pregovaračka struktura aktivno radila na preispitivanju obaveza iz pregovaračkog procesa i da je pojačana dinamika rada radnih grupa za pojedina poglavlja.

„Ipak, dinamika pregovora i zatvaranje poglavlja u krajnjem zavisi i od političke volje država članica EU, zato je važno obezbijediti njihovu podršku“, rekao je Drljević i dodao da je posebno značajna i uloga parlamentaraca i njihova saradnja sa kolegama iz zemalja EU.

Predsjednik Odbora Slaven Radunović pohvalio je rad crnogorske administracije i pregovaračke strukture i istakao da i dalje dešavanja na unutrašnjem planu i izostanak ključnih rezultata u odnosu na poglavlja 23 i 24 određuju dalju dinamiku pregovora.

On je ocijenio da bi izvještaji, pored tehničkih informacija, trebalo da sadrže i konkretne ocjene pregovaračkog procesa, kako bi i Skupština mogla na kvalitetan način da razgovara o ključnim izazovima.

Bonus video: