Dok je Baštrica uz Carevića, nema sastanka

Gradonačelnik Budve nakon osam mjeseci ponovo sazvao kolegijum, čije je održavanje upitno, jer su koalicioni partneri revoltirani zbog imenovanja funkcionerke DPS-a
5725 pregleda 9 komentar(a)
Ponovo sazvao kolegijum: Carević, Foto: Opština Budva
Ponovo sazvao kolegijum: Carević, Foto: Opština Budva

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević sazvao je za danas kolegijum i uputio obavještenje potpredsjednicima Opštine, sekretarima opštinskih sekretarijata, glavnoj administratorki, menadžeru grada, te načelnicima opštinskih službi da dođu kod njega u kabinet.

Time se prekida osmomjesečna apstinencija, jer od februara Carević nije održao kolegijum, nakon što su sastanak napustili potpredsjednici Opštine i sekretari i načelnici, kadrovi koalicionih partnera iz redova Demokrata i Crnogorske, revoltirani što je za svoju savjeticu za ekonomske poslove imenovao visoku funkcionerku DPS-a Jelenu Baštricu, bivšu sekretarku za finansije i nekadašnju šeficu kabineta Lazara Rađenovića.

Održavanje kolegijuma i sada je ponovo upitno, jer je „Vijestima“ potvrđeno u budvanskom odboru Demokrata da će njihovi funkcioneri i ovog puta napustiti sastanak, ukoliko u kabinetu pored Carevića bude sjedjela Baštrica. Kadrovi Demokrata su potpredsjednik Opštine, sekretari za urbanizam, zaštitu imovine, privredu, načelnik Službe za naplatu komunalija, kao i šef Komunalne policije i inspekcije...

Jelena Baštrica
Jelena Baštrica(Foto: Privatna arhiva)

Najnoviji poziv Carevića opštinskim rukovodiocima, kojima je on formalno nadređen, ali mu mnogi od njih mjesecima ne polažu račune, dešava se u vrijeme kada još tinja netrpeljivost u koaliciji, koja je eskalirala, nakon što su na posljednjem skupštinskom zasjedanju, odbornici DF-a odbili da glasaju za obaranje planskog dokumenta DUP „Bečići“. Carević i DF optuženi su od Demokrata, Crnogorske i URA da su takvim postupkom stali na stranu građevinske mafije i aminovali dalje betoniranje Bečića.

Carević je postavio zvanično krajem maja Baštricu za svoju prvu savjetnicu za ekonomske poslove, te naložio da joj se na ime povezivanja radnog staža i zaostalih zarada iz opštinske kase isplati 14.232 eura.

On je 28. maja donio tri rješenja kojima je regulisao status Baštrice, koja je već tada četiri mjeseca neformalno radila u njegovom kabinetu. Carević je 28. maja prvo donio rješenje o prestanku mandata Baštrice na mjesto sekretarke za privredu i finansije. Istog dana donosi odluku da se Baštrici poveže radni staž i isplate zarade za period od aprila 2018. do 28 maja 2019. i na kraju rješenje kojim je Baštricu na nedoređeno vrijeme raspoređuje na radno mjesto samostalni savjetnik i za ekonomske poslove.

Zaposlenjem Baštrice bavila se i Upravna inspekcija Ministarstva javne uprave, koja je izvršila nedavno vanredni inspekcijski nadzor i konstovala da je nakon prestanka mandata, 28. maja ove godine, raspoređena u skladu sa zakonom na radno mjesto koje odgovara njenom niovu kvalifikacvija, obrazovanja i sposobnosti.

Opština Budva
I dalje problem korišćenje službenih vozila nakon radnog vremena, vikendom i praznicima: Opština Budva(Foto: Vuk Lajović)

Zapisnik koji potpisuje Inspektorka Odjeljenja upravne inspekcije Ministarstva javne uprave Jovana Krivokapić dostavljen je prije tri dana Careviću.

Postupak inspekcijskog nadzora, kako piše u zapisniku u koji su „Vijesti“ imale uvid, pokrenut je po službenoj dužnosti, a na inicijativu Veselinke Kalezić, članice Demokrata.

„U inicijativi Kalezić navodi da je raspoređivanje Baštrice na radno mjesto, učinjeno suprotno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima te da joj dato pravo nije pripadalo, jer je Baštrica nakon razrješenja sa mjesta sekretarke za privredu i finansije primala godinu dana naknadu u visini svoje zarade, čime je isključeno njeno pravo na ponovno raspoređivanje na odgovarajuće radno mjesto u Opštini“, navedeno je u zapisniku.

Može da traži odštetu

„Upravna inspektora konstatuje da je Baštrica usljed pogrešno date pravne pouke u rješenju o prestanku mandata i u rješenju o prestanku radnog odnosa, trpjela štetne posljedice jer su nezakonita rješenja koja su sada poništena izvršena prije sticanja svojstva konačnosti i izvršnosti, tako da je imenovana preuranjeno podnijela zahtjev za naknadu zarade, iako je za vrijeme ostvarivanja prava na istu bila u radnom odnosu na poslovima sekretara za privredu i finansije sve do konačnosti rješenja o prestanku mandata od 28. maja ove godine. Baštrica je trebalo u periodu od dvije godine i dva mjeseca da ostvaruje pravo na zaradu sekretarke, a ne da prima naknadu zarade u visini koju je imala u posljednjem mjesecu vršenja službe, na period od godinu dana, nakon čega joj je prestao radni odnos, 27. aprila 2018. rješenje je izvršeno, a nije steklo svojstvo konačnosti i izvršnosti“, navodi se u zapisniku.

Inspektorka konstatuje da Baštrica može zaključiti pisani sporazum sa predsjednikom Opštine o visini i naknadi štete prouzrokovane na radu u skladu sa zakonom kojim se uređuju obligacioni odnosi.

Bonus video: