Radinović: EK dala surov presjek stanja životne sredine u Crnoj Gori

Radinović podsjeća da EK ukazuje da ne postoji strateški dokument za razvoj mHE koji definiše jasne smjernice, a "odlučivanje je zasnovano na interesu investitora, iako izgradnja mHE trajno uništava prirodne resurse"
1556 pregleda 1 komentar(a)
Radinović, Foto: SNP
Radinović, Foto: SNP

Nacrt izvještaja za poglavlje 27 - Zaštita životne sredine i klimatske promjene, za period od novembra 2018. do oktobra 2019. godine, koji je uradila Evropska komisija, dao je surov presjek stanja životne sredine u Crnoj Gori, saopštila je portparolka OO SNP Glavnog grada Marija Radinović.

Ona ističe da je više nego jasno šta je vlast uradila od Tare, Sinjajevine, Bukovice, Durmitora, Pljevalja "i drugih prirodnih bisera koji bi trebalo da budu ponos naše države".

"Ono što je bilo vidljivo golim okom, potvrdila je i Evropska komisija. Tako se u slučaju rijeke Tare ističe da je izgradnja auto-puta veoma negativno uticala na ovu rijeku, te da je pejzaž potpuno promijenjen. Samo žestoka reakcija javnosti, kaže se dalje u ovom dokumentu, spriječila je vlast da NP Durmitor, područje pod zaštitom UNESCO-a, „ukrasi“ otvorenim šankovima, avanturističkim parkom, terasama, itd".

Radinović podsjeća da EK ukazuje da ne postoji strateški dokument za razvoj mHE koji definiše jasne smjernice, a "odlučivanje je zasnovano na interesu investitora, iako izgradnja mHE trajno uništava prirodne resurse".

"Socijalistička narodna partija zahtijeva od nadležnih organa da prestanu da prodaju prazne priče našim građanima, već da rade u skladu sa Ustavom, koji kaže da je Crna Gora ekološka država. Ako nisu u stanju da obavljaju posao za koji ih građani dobro plaćaju, najmanje što se očekuje je da naprave mjesta onima koji su spremni da se uhvate u koštac sa pomenutim izazovima", zaključuje se u saopštenju portparolke OO SNP Glavnog grada Marije Radinović.

Bonus video: