DVIJE GODINE POSTOJANJA

ŽPM: Dokazale smo da i najžešći politički protivnici mogu zajedno da rade

Navodi se da žene iz 16 političkih partija iz vlasti i opozicije 18. novembra 2017. godine, u vremenu najveće političke krize i bojkota parlamenta, formirale ŽPM, uz svesrdnu i nesebičnu podršku Delegacije Evropske unije i Kancelarije UNDP u Podgorici
538 pregleda 0 komentar(a)
Ženska politička mreža, Foto: Ženska politička mreža
Ženska politička mreža, Foto: Ženska politička mreža

Ženska politička mreža (ŽPM) je tokom dvije godine postojanja, pokazala kako se političke razlike prevazilaze radi opšteg dobra i kako više konsenzusa i kvalitetnih rješenja donosi dobro svima u Crnoj Gori, saopšteno je iz ŽPM.

Navodi se da žene iz 16 političkih partija iz vlasti i opozicije 18. novembra 2017. godine, u vremenu najveće političke krize i bojkota parlamenta, formirale ŽPM, uz svesrdnu i nesebičnu podršku Delegacije Evropske unije i Kancelarije UNDP u Podgorici.

„U startu smo, okupljajući predstavnice svih partija, dokazale da i najžešći politički protivnici mogu zajedno da rade kako bi se i u praksi ostvarila Ustavom zagarantovana ravnopravnost muškaraca i žena“, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, veći broj žena na mjestima odlučivanja jedan je od ključnih preduslova za demokratizaciju društva.

ŽPM je zatražila izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika kroz uvođenje kvote od 40 odsto žena na izbornim listama i obavezu da se u redosledu na izbornoj listi među svaka tri kandidata mora naći najmanje jedna žena.

Zatražene su i izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kojima su predviđeni finansijski podsticaji za partije u vidu više opredijeljenog novca za svako mjesto poslanice, i za finansijsku podršku ženskim organizacijama unutar partija.

„Ovi predlozi dobili su podršku skupštinskog Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, a prethodno i zeleno svijetlo od lidera svih parlamentarnih stranaka, na sastancima održanim u prisustvu visokih predstavnika UNDP-a i Delegacije EU, čime je obezbijeđena neophodna većina za usvajavanje naših predloga na plenumu“, rekli su iz ŽPM.

Povodom zahtjeva ŽPM da se unaprijedi izborno zakonodavstvo pokrenuta je i kampanja “Vijek borbe za politička prava žena” u Crnoj Gori.

„U sferi ekonomskog osnaživanja žena, ŽPM je nastavila sa inicijativom za podršku ženskom preduzetništvu na lokalnom nivou, koja je otpočela još u decembru 2017. godine, na konferenciji kojoj je prisustvovalo više od 150 odbornica iz cijele Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Na inicijativu ŽPM je, dodaje se, ove godine za podršku ženskom preduzetništvu na lokalnom nivou izdvojeno175 hiljada EUR u 15 opština u Crnoj Gori.

U pitanju su, kako su pojasnili, bespovratna sredstva, koja ženama širom Crne Gore omogućavaju da započnu svoje male biznise.

Iz ŽPM su rekli da posebnu pažnju posvećuju i zaštiti žena od nasilja, i da je u tom cilju u martu, u Podgorici, održana velika konferencija na temu „Nasilje nad ženama - primjena Istanbulske konvencije i otpor retrogradnim procesima“.

„Na ovom reprezentativnom skupu učestvovali su resorni ministri, koji su preuzeli obaveze kako bi se obezbijedila nulta tolerancija na nasilje nad ženama“, podsjeća se u saopštenju.

ŽPM je na sastanku sa potpredsjednikom Vlade Zoranom Pažinom obezbijedila političku odluku da se unaprijede Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i Krivični zakonik, kako bi se osigurala bolja zaštita žrtava nasilja i, kako se navodi, nadležna Radna grupa danas predano radi na tome.

Predstavnice ŽPM su, kako je saopšteno, učestvovale na nizu značajnih regionalnih i međunarodnih skupova posvećenih rodnoj ravnopravnosti, a na kojima je ocijenjeno da rad ŽPM može predstavljati model za druge kako i regionu tako i u Evropi.

„ŽPM neće stati, već će i dalje uporno i hrabro nastaviti sa radom na promjeni i primjeni propisa u pravcu postizanja ravnopravnosti žena u Crnoj Gori, odnosno suštinskog poboljšanja kvaliteta života naših građana i građanki“, poručuje se u saopštenju.