Poslanici SDP dostavili Predlog rezolucije o očuvanju Aerodroma Crne Gore

Poslanici SDP-a, Draginja Vuksanović Stanković, Raško Konjević, Ranko Krivokapić i Džavid Šabović, rezolucijom predlažu da parlament zaduži Vladu da na bazi projektovanih potreba pripremi plan razvoja aerodromske infrastrukture, sa procjenom potrebnih ulaganja i izvjesnom mogućnošću kompanije Aerodromi Crne Gore da finansira svoj budući razvoj
1138 pregleda 3 komentar(a)
Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković

Poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) dostavili su u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o očuvanju Aerodroma Crne Gore, kojom traže da se odustane od od najavljenog modela valorizacije putem davanja u dugoročnu koncesiju.

Poslanici SDP-a, Draginja Vuksanović Stanković, Raško Konjević, Ranko Krivokapić i Džavid Šabović, rezolucijom predlažu da parlament zaduži Vladu da na bazi projektovanih potreba pripremi plan razvoja aerodromske infrastrukture, sa procjenom potrebnih ulaganja i izvjesnom mogućnošću kompanije Aerodromi Crne Gore da finansira svoj budući razvoj.

Oni traže da Skupština sugeriše potrebu izrade dugoročne strategije razvoja avio-saobraćaja, sa posebnim osvrtom na poziciju nacionalne avio-kompanije, jer je dosadašnja praksa pokrivanja dugova iz državnog i budžeta subjekata u državnom vlasništvu, nezakonita, štetna i neodrživa.

SDP je Predlog rezoulcije sačinila i dostavila svjesna značaja saobraćajne infrastrukture za ukupni razvoj Cme Gore, gdje posebno mjesto zauzima aerodromska, imajući u vidu direktnu vezu avio-dostupnosti i razvoja turističke privrede.

“SDP je predloženu rezoluciju dostavila jer Aerodromi Cme Gore, i pored nametnutiih obaveza prema nacionalnom avio-prevozniku Montenergro Airlines-u, kao i brojnih manjkavosti u poslovanju aktuelnog menadžmenta preduzeća, bilježe pozitivne poslovne rezultate, obezbjeđuju razvoj iz sopstvenih sredstava i pune državni budžet”, dodaje se u rezoluciji.

Jedan od razloga predlaganja rezolucije je i to što Aerodromi, sa pripadajućom infrastrukturom, zbog svoje specifične, gotovo monopolske, pozicije na tržištu, obezbjeđuju značajni garantovani profit.

U SDP-u smatraju da taj profit mora da ostane državi kao vlasniku, odnosno njenim građanima, i da se od njega mogu finansirati razne djelatnosti od javnog interesa, umjesto što bi završio kao zarada i ekstraprofit bilo kom koncesionam i privatnom subjektu.

Iz SDP-a su podsjetili da Vlada planira da Aerodrome Crne Gore da u "dugoročni zakup zainteresovanom stranom investitoru" čime bi se jedan od navijednijih resursa države faktički otuđio.

“U tom aranžmanu, država bi kao vlasnik izgubila profit, dok bi radnicima, veoma izvjesno, njihova radna prava bila dovedena u pitanje. Ta činjenica nameće obavezu parlamentu, kao najvišem zakonodavnom domu, da kroz adekvatnu institucionalnu reakciju odgovori na već pripremljeni scenario izvršne vlasti”, dodali su iz SDP-a.

Kako su kazali, imajući u vidu da su planovi oko raspolaganja crnogorskih aerodroma u završnoj fazi, potpuno je jasno da je neophodno da se otvori parlamentarna rasprava na tu temu i usvoje odgovarajući zaključci.

“Cilj i smisao pokretanja ove rezolucije je da o ovako krupnom razvojnom i ekonomskom pitanju svoju riječ moraju dati predstavnici građana”, zaključili su iz SDP-a.

Bonus video: