Marković: Stambena politika pokazala određene slabosti

Rješavanje stambenih pitanja potrebno je definisati na način da ono ne bude privilegija, već kao rezultat potrebe, kazao je premijer
2447 pregleda 7 komentar(a)
Marković, Foto: Screenshot/YouTube
Marković, Foto: Screenshot/YouTube
Ažurirano: 20.11.2019. 19:06h

Premijer Duško Marković ocijenio je u Skupštini da je izvršena preliminarna analiza pravnog okvira kojim se uređuje način i postupak rješavanja stambenih potreba funkcionera i državnih službenika i namještenika i prihvaćena preporuka Agencije za sprečavanje korupcije da se preispita i dopuni važeći okvir kojim je uređeno ovo pitanje.

Marković je to saopštio odgovarajući na pitanje poslanika Demosa Miodraga Lekića da li će preispitati i ukinuti "neustavne i nemoralne odluke u partijsko - klanovsko -funkcionerskoj strukturi o dodjeljivanju stanova i kredita, u nekim slučajevima drugi, treći, četvrti put, pod uslovima koji ni blizu ne važe za građane".

Marković je ocijenio da je stambena politika pokazala određene slabosti i nedostatke, ali da postoje demokratske institucije koje će se morati time baviti.

"Postoji predsjednik Vlade koji je objelodanio tražene podatke, ne zbog pritiska i ekskluziviteta, nego zbog toga što su to inače bili javni podaci, i zbog toga što mi je to zakonska obaveza. To je prilika i da svi evidentiramo slabosti i propuste i da pokušamo da rješavanje stambenih pitanja definišemo na način da ono ne bude privilegija, već kao rezultat potrebe", kazao je Marković.

On je kazao da je u neformalnom dokumentu "Non paper" za poglavlja 23 i 24, Evropska komisija jednom rečenicom konstatovala da državni tužioci i sudije dobijaju stan od države i "da u odnosu na to ima nekih prigovora".

"Mislim da je to više bila potreba zbog velike medijske, političke kampanje, uloge civilnog sektora, da se odgovori tom zahtjevu".

Bonus video: